mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

A Dohány és a Frankel zsinagóga is visszautasította a Civil Alaptól elnyert támogatást

2014-02-05 11:34:09
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

MAZSIHISZ


A Frankel Zsinagóga Alapítvány és a Dohány Zsinagógáért Alapítvány visszautasítja a Magyar Holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására a Civil Alaptól elnyert pályázati támogatást. Alábbiakban a két alapítvány közleményét olvashatják.


doh__ny_frankel_k__zlem__ny.jpg

A Frankel Zsinagóga Alapítvány közleménye

A Frankel Zsinagóga Alapítvány egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével nem kívánja felhasználni azt az anyagi támogatást, melyet a Magyar Kormány Civil Alapjától nyílt pályázat során a vészkorszak hetvenedik évfordulójának megemlékezési rendezvényeire nyert.

Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.

Megemlékezéseinket természetesen megtartjuk, de ehhez nem kívánunk támogatást felhasználni egy olyan kormánytól, melynek köpönyegforgató viselkedése megbotránkozást vált ki a magyarországi zsidóság túlnyomó többségéből és a demokratikus nemzetközi közösségből is.

A Dohány utcai Zsinagógáért közleménye

A Dohány utcai Zsinagógáért Alapítvány a Magyar Holokauszt 2014 Emlékévre kiírt Civil Pályázati Alapból 20 millió forintot nyert a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára ahol 2500 gettóban elpusztult zsidó hittestvérünk nyugszik.

Az Alapítvány úgy döntött, hogy a kialakult helyzetben a megítélt támogatást nem fogadja el, illetve azt visszautasítja. A temetőkert rendbehozatalának megvalósításáról az Alapítvány nem mond le, azt más forrásból biztosítva kívánják megvalósítani.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008