mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Zsidó történelem, kultúra –folyamatosan bővülő könyvajánló rovatot indítunk honlapunkon

2015-04-23 11:19:48
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Dr. Peremiczky Szilvia / Mazsihisz


A könyvajánló rovatunk célja, hogy a zsidó történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatók számára olyan szakirodalom jegyzéket állítson össze, amely megfelelő tudományos igényességgel és magas szinten megírt ismeretterjesztő könyveket ajánl az érdeklődőknek, a zsidó történelem, kultúra különböző területeihez.A rovat folyamatosan bővül, elsőként a magyar zsidó történelem és irodalom tanulmányozásához elkészített bibliográfiát töltjük fel, amelyet két-három hetente követ a magyarországi holokauszt, a magyar zsidó művelődéstörténet és tudománytörténet, majd az egyetemes zsidó történelem, az európai holokauszt és az egyetemes irodalom- és művelődéstörténet bibliográfiája, beleértve az idegen nyelven született munkákat is, azzal a céllal, hogy az érdeklődők a nemzetközi tudományos élet legfrissebb eredményeiről is értesüljenek. Egyetlen bibliográfia sem lehet soha teljes, ezért az első körben arra törekszünk, hogy minden kategórián belül, minden részterülethez ajánljunk olvasnivalót, majd a különböző bibliográfiákat folyamatosan frissítjük. Szándékaink szerint a bibliográfiákban feltüntetett kötetekről rövid leírást, könyvajánlót is közlünk, és havonta négy-öt könyvről adunk leírást.

A könyvajánlók megírásához szintén várjuk olvasóink együttműködését, várjuk a tud.titkarsag@mazsihisz.hu e-mail címre azoknak az önkénteseknek a jelentkezését, akik szívesen írnának 2000-2300 karakter hosszúságú ajánlókat a bibliográfiában szereplő könyvek valamelyikéről.

Első alkalommal Komoróczy Géza A zsidók története Magyarországon cím kétkötetes munkáját. Komoróczy az adott témában legutoljára megjelent összefoglaló munka, ezért döntöttünk úgy, hogy a projektet ezzel a kiadvánnyal kezdenénk.


Komoróczy, Géza: A zsidók története Magyarországon 1-2.
2012, Kalligram: Pozsony

komoroczy_konyvajanlo.jpg

A magyarországi avagy a magyar zsidó történelem megírása a magyar történettudomány egyik legnagyobb kihívása. Venetianer Lajos, Gonda László és Raphael Patai (angolul) különböző korszakokban tettek kísérletet egy-egy többé-kevésbé átfogó monográfia megírására, de alapvetően hiányzott egy olyan történeti munka, amely a kezdetektől napjainkig, egységesen áttekinti a zsidók történetét Magyarországon, és a szó legszebb értelmében vett kézikönyvként egyaránt használható szakemberek és laikus olvasók számára is. Komoróczy Géza professzor több, mint 2400 oldalas, kétkötetes könyve nagyon komoly hiátust tölt be. Imponáló a klasszikus történészi-tudósi elhatározás: egyedül nekilátni egy olyan feladatnak, amelyet manapság általában több szerző szokott megírni. Komoróczy professzor mintegy kilenc éven keresztül dolgozott a könyvön, de több évtized tudományos munkássága, kutatásai vezettek megszületéséhez. Minden esetben, amikor egyetlen szerző egy csapat munkáját végzi el, könnyen fellelhetőek hibák és hiányosságok, és minden esetben, amikor egy erős tudós személyiség munkásságával állunk szemben, markáns és vitát kiváltó megállapításokkal is számolnunk kell. Nincs másként ennél a könyvnél sem, több kritikus felhívta a figyelmet a szerkesztési problémákra, a néha túl aprólékos, túl részletes magyarázatokra. A középkorral foglalkozó részek néhol pontatlanok, egyes megállapításoknál pedig érezhető, hogy Komoróczynak kikkel adódtak szakmai vitái. Mindez azonban a munka értékéből nem, vagy csak keveset von le. A szerkesztési hibák orvosolhatóak, a pontatlanságok kijavíthatóak, a szakmai vitákra okot adó kérdések pedig újabb fontos könyvek megjelenéséhez vezethetnek. Azonban a hiányosságokat háttérbe szorítják a munka erényei: a könyvben összegyűjtött hatalmas tényanyag, a további kutatásokat, tájékozódást segítő hivatkozások, a téma iránti elkötelezett szenvedély, és önmagában az a tény, hogy valaki elvégezte ezt a fontos munkát, és ezzel ma még aligha felbecsülhető hozzájárulással szolgál a magyarországi és a magyar zsidó történelem tanulmányozásához. Bárki számára, akit a zsidók magyarországi története érdekel, Komoróczy munkája a legtökéletesebb kiindulópont. 
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008