mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Gyász: Elhunyt Deutsch Róbert főrabbi

2015-08-05 08:32:02
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Megdöbbenve és mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 59-ik évében Deutsch Róbert főrabbi, a Bethlen téri zsinagógai rabbija, a Rabbitestület elnöke, a Rabbiság igazgatója, három gyermek édesapja ma reggel eltávozott. Báruh dáján háemet. Áldott az igaz bíró. Zihronó livráhá. Emlékéből fakadjon áldás. Temetésére holnap (csütörtök), 10:00 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben.


deutsch_robert_1.jpg

Deutsch Róbert főrabbi 1956-ban született Debrecenben. Édesapja a debreceni ortodox közösség legendásan nagy tudású sachtere, rituális metszője volt, aki sokig a rabbi-feladatokat is ellátta.

Deutsch Róbert az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula (Csáky) utcai és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől a Bethlen téri zsinagóga vezetését vette át.

1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú éveken át a Rabbitestület vezetője. Tagja volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezető testületének, vezetője volt a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek. A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium vallási vezetője volt. Számos nemzetközi rabbinikus konferencián képviselte a hazai zsidóságot.

Soha nem szakított az ősi hagyományokkal, igyekezett mindent megtenni a vallásos zsidó élet fenntartása érdekében. A Bethlen téri zsinagóga életét felvirágoztatta, erős vallásos közösséget, szilárd minjent teremtett. Vezetése alatt működött a zsinagógában az Oneg Sabat Klub, az első cionista szellemi páholy, valamint a konzervatív zsidó diákszervezet, a Marom. Deutsch főrabbi munkájának köszönhetően lett díszterme a zsinagógának, megújult az udvarban emlékmű és játszótér került a kertbe. 2002-ben ő avatta fel a felújított Makói zsinagógát. A közel három évtized során többszáz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére.

2010-ben – „az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést vehette át a köztársasági elnöktől.

Hosszú éveken át szerkesztette a zsinagógai éve naptárát, a Luáchot. Szerzője volt az 1987-ben megjelent Halljad Izrael című kötetnek, mely a Holokauszt utáni első, fiataloknak szóló kötet volt a zsidó vallás alapjairól Magyarországon. Többek között megjelent írása Schweitzer József 70. születésnapjára készült Emlékkönyvben is.

2015-ben együttműködést kezdeményezett a jeruzsálemi Koren Publishers vezetőjével a híres Koren imakönyv új, héber-magyar kiadásáról.

Három gyermeke közül fia, Péter, Izraelben tanult rabbinak, jelenleg a Dózsa György úti közösséget vezeti.

Deutsch Róbert főrabbit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége saját halottának tekinti. Temetésére, holnap (augusztus 6. csütörtök), 10:00 órakor kerül sor a Kozma utcai zsidó temetőben.

Báruh dáján háemet. Áldott az igaz bíró. Zihronó livráhá. Emlékéből fakadjon áldás.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008