mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Könyvajánló: A hagyomány kötelékében

2015-08-12 22:33:38
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Dr. Peremiczky Szilvai / MAZSIHISZ


Könyvajánló rovatunkat ezúttal Kriza Ildikó (szerk.): A hagyomány kötelékében című munkájával folytatjuk, amely az Akadémia Kiadó gondozásában jelent meg 1990-ben.


kriza_hagyom__ny.JPG


A könyvajánló rovatunk célja, hogy a zsidó történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatók számára olyan szakirodalom jegyzéket állítson össze, amely megfelelő tudományos igényességgel és magas szinten megírt ismeretterjesztő könyveket ajánl az érdeklődőknek, a zsidó történelem, kultúra különböző területeihez.

A zsidó folklór kutatásának alapjait Magyarországon Kolbach Bertalan, Heller Bernát és Scheiber Sándor alapozták meg, a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveitől kezdődően pedig egyre többen fordulnak a zsidó néprajz kutatása felé. Ennek egyik első komoly eredménye volt az 1990-ben megjelent tanulmánykötet, amelyben a kötetet szerkesztő Kriza Ildikó mellett többek között olyan néprajztudósok, történészek és a zsidó tudományok képviselői publikáltak mint Dobos Ilona, Voigt Vilmos, Tátrai Zsuzsanna, Frigyesi Judit, Fröhlich Ida, Gábor Anna, Frigyesi Judit, Verebélyi Kincső, Domán István vagy Raj Tamás.

A magyar, szláv, balkáni és a zsidó folklór kölcsönhatásait vizsgáló tanulmányok mellett a purimi népszokásokról, a városi folklórról, a népi ráolvasásokról, a csodarabbi történetekről vagy a Haggada-olvasásról éppúgy találunk elemzéseket, mint Szabolcsi Bence és Strausz Adolf kutatásairól vagy a jesivák szerepéről.

A zsidó néprajz gazdagságát és változatosságát nemcsak a legkülönbözőbb területek – mesék, zene, ráolvasások, népszokások, tárgyi folklór – megléte jelzi, hanem az ország különböző területein élő zsidó közösségek saját néprajza is, amely ugyanolyan változatosságot mutat, mint a magyarországi tájegységek népszokásai, elemi, tárgykultúrája. A zsidó és nem zsidó egymás mellett élésre pedig szép példával szolgálnak a csodarabbi-történetek vagy a mezőkövesdi zsidóság szerepe a matyó népművészet elterjesztésében, népszerűsítésében.

A mesékben, anekdotákban a csodarabbi és a katolikus pap és a református lelkész áldásai együtt mentik meg a várost, a gyermek Kossuth Lajost Teitelbaum Mózes csodarabbi gyógyítja meg, a mindennapok realitását pedig a matyó hímző asszonyok munkáit átvevő és Pesten értékesítő zsidó kereskedő együttműködése példázza. Noha az elmúlt évtizedekben számos értékes tanulmány, könyv született a magyarországi zsidó folklórról, A hagyomány kötelékében egyfajta kiinduló pontnak tekinthető minden érdeklődő számára, mivel a zsidó folklór legkülönbözőbb területeiből és határterületeiből (történelem, irodalom, vallás) gazdag merítést kínál.

Tudomány rovatunk korábbi írásai ide kattintva olvashatók el.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008