mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Könyvajánló: A missziótól a mártírságig – Jane Haining élete

2015-10-14 11:36:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Dr. Peremiczky Szilvai / MAZSIHISZ


Könyvajánló rovatunkban ezúttal Smith, Lynley: A missziótól a mártírságig – Jane Haining életéről szóló munkájával folytatjuk, amely a Helikon kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben.A könyvajánló rovatunk célja, hogy a zsidó történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatók számára olyan szakirodalom jegyzéket állítson össze, amely megfelelő tudományos igényességgel és magas szinten megírt ismeretterjesztő könyveket ajánl az érdeklődőknek, a zsidó történelem, kultúra különböző területeihez.

Smith__Lynley_A_misszi__t__l_a_m__rt__rs__gig.jpg

2014-ben, a magyarországi zsidóság deportálásának hetvenedik évfordulóján több könyv is megjelent, amely a magyarországi holokauszt különböző eseményeivel, aspektusaival foglalkozott, beleérte az embermentők tevékenységét is.

Az életüket kocáztató embermentők, a Világ Igazainak története és helytállása a legkülönbözőbb korú, társadalmi helyzetű, rangú, vallású és politikai nézeteket valló emberek története, akik azonban egyben közösek voltak: bebizonyították, hogy mindig van az embernek választása.

Vannak az embermentők között olyanok, akiknek tevékenysége széles körben ismert – mint például Raoul Wallenberg, Karl Lutz, Angelo Rotta vagy Giorgio Perlasca –, és vannak olyanok, akiknek nevét és helytállását inkább csak mostanában kezdjük megismerni. Az egyik Jane Haining (1897– 1944), a budapesti skót misszió mártírja, aki nőket és gyermekeket bújtatott, amiért később Auschwitzba deportálták, ahol 1944 augusztusában meggyilkolták. 1997-ben, születésének 100. évfordulóján a Jad Vasem Intézettől megkapta a Világ Igaza címet, 2010-ben a Fővárosi Közgyűlés a pesti rakpart egyik szakaszát nevezte el Jane Hainingről, 2012-ben pedig Magyar Zsidó Múzeumban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budapesti Református Skót Misszió közösen adózott emlékének.

Eddig azonban a közvélemény keveset tudhatott életéről, személyiségéről, márpedig annak megismerése mellett, hogy miként lesz valakiből tömeggyilkos, legalább annyira fontos annak megismerése, hogy miként tud valaki tisztességes maradni akkor, amikor körülötte az embertelenség tombol, és minden emberi értéket feje tetejére állítanak. Erről árul el valamit Lynley Smith könyve. Lynley Smith, új-zélandi újságírónő évekig kutatta Jane Haining, rokona történetét, és kutatásainak eredményeként adta közre naplóját, és írta meg életét, amit 2014-ben a Helikon Kiadó adott ki magyarul. Talán a könyv nem ad egyértelmű választ a fenti kérdésre, de egyfajta közvetett választ mindenképpen kaphatunk.

Jane Hainingnek lett volna arra lehetősége, hogy a német megszállás után hazatérjen, azonban megtagadta az utasítást: „Ha ezeknek a gyereknek szükségük van rám napfényes időkben, mennyivel jobban kellhetek nekik a sötétség napjain?” – írta nővérének indoklásként. Ez az egyszerűségében nemes gondolat elég volt emberi életek megmentéséhez. Az utókor kötelessége, hogy Jane Haining bátorsága, embersége és tisztessége soha ne vesszen feledésbe, és Lynley Smith könyve fontos mérföldköve ennek az emlékezésnek.

A korábban megjelent könyvajánlóinkat ide kattintva tudja megtekinteni

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008