mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Könyvajánló – Hargittai, István: Az öt világformáló marslakó

2015-10-25 19:08:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Dr. Peremiczky Szilvai / MAZSIHISZ


Könyvajánlónkban a zsidó történelemmel, hagyománnyal foglalkozó tudományos és ismeretterjesztő könyvek után most egy tudománytörténeti munkát ajánlunk. Hargittai István akadémikus először angolul megjelent könyve az öt „marslakó”, azaz Teller Ede, Neumann János, Wigner Jenő, Szilárd Leó és Kármán Tódor életét és munkásságát dolgozza fel. A kötet 2006-ban a Vince Kiadó gondozásában jelent meg.


hargittai_aj__nl__.jpg

Ezek a marslakók különlegességüknek – tudományos lángelméjük és magyar anyanyelvüknek – köszönhették ezt az elnevezést. Hargittai István könyve egyszerre életrajz, történelmi korrajz és tudománytörténet, és ez is magyarázza az angol kiadás amerikai sikerét. A tudományos felfedezések részletezése mellett a szerző a történelmi hátteret, a huszadik század első felének magyar valóságát, a második világháborút és a hidegháborút is bemutatja, és ezzel segít megérteni az öt marslakó munkásságát és annak jelentőségét.

Meghatározó az a tény, hogy az öt tudós a kiegyezés utáni Magyarország szülötte volt, szüleik az 1867-es zsidó emancipáció hangulatában szocializálódtak, lettek sikeres emberek és szimbolizálták a magyarországi zsidóság gyors asszimilációját és bekapcsolódását a gazdasági és szellemi élet vérkeringésébe. Például Kármán Tódor édesapja, Kármán Mór, a kor híres tudósa, a modern pedagógia egyik honi megteremtője. Ez a gyors asszimiláció, nemcsak a német-cseh-morva eredetű, többnyire reform irányzatú zsidóságot jellemezte, hanem a 18. század végétől nagy számban bevándorló, eredetileg jiddis nyelvű, többnyire ortodox, sőt ultraortodox galíciai zsidóságot is.

Neumann János és Szilárd Leó nagyszülei egyaránt Galíciából származtak, és családjaik a (felső) középosztályba emelkedtek fel. Az első világháborús vereség, a kommün és Trianon ezt a légkört semmisíti meg, aminek egyik következménye az volt, hogy a numerus clausus miatt a marslakóknak külföldön kellett folytatniuk a tanulmányaikat, többnyire Németországban, ahonnan viszont a náci ideológia hatalomra jutása elől menekülnek el. Közülük csak Teller nem keresztelkedik ki.

Az öt marslakó élete, sorsa és munkássága – az atomkutatás mellett a repülés- és az űrtechnika, meg a számítástechnika fejlesztésében betöltött szerepük – csak ennek a történelmi háttérnek ismeretében válik igazán érthetővé. Hargittai István munkájának érdeme, hogy a laikus számára is élvezetes természettudományos és technológiai leírások mellett érzékletesen és történelmi objektivitással ragadja meg a történeti hátteret is. 
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008