mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Szavazó

Könyvajánló – Bengt Jangfeldt: Raoul Wallenberg élete

2016-02-14 18:04:56
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Könyvajánló rovatunkban ez alkalommal Bengt Jangfeldt (2014), Raoul Wallenberg élete című munkáját ajánljuk. Raoul Wallenberg, akit a magyar olvasónak aligha kell bemutatni, kiváltságos környezetben nőtt fel, de nem futhatott be igazi karriert a befolyásos svéd bankárcsaládban, ahova született. A kiadvány 2014-ben a Park Kiadó gondozásában jelent meg.


wallenberg__lete_ajanlo.jpg

„Gazdag és befolyásos, svéd nagypolgári család sarja, aki előtt szinte minden kapu nyitva állt. Választhatta volna a nyugodt életet, a biztos karriert, de másképp döntött: diplomata lett. 1944 júliusában Budapestre érkezett, hogy segítsen: zsidókat mentett meg a deportálástól.

Megszervezte a védett házak rendszerét, rengeteg svéd védőútleveleket állított ki, és volt, hogy a vagonokból szabadított ki embereket. Vakmerősége, tettrekészsége ma már élő legenda. Ő Budapest hőse: Raoul Wallenberg.” – írja a Park Kiadó Raoul Wallenberg-életrajzáról készült sajtóanyag. Raoul Wallenberg talán a legismertebb embermentő, akinek budapesti embermentő tevékenységéről oly sokat tudunk, és mégis oly keveset, háború utáni sorsát (valószínűleg a Szovjetunióba hurcolták, és 1947-ben kivégezték) pedig változatlanul homály fedi.

Története, hasonlóan a legtöbb embermentő történetéhez, nem egy mondai hős története, hanem egy emberé, aki egy ponton olyan helyzetbe kerül, amikor döntenie kell. A korábban nem túl sikeres fiatalember váratlanul hatalmas felelősséggel járó feladatot kapott, és ez a felelősség személyisége legjobb és legnemesebb tulajdonságait hozta felszínre: egyrészt személyes bátorságát és erkölcsi elkötelezettségét, másrészt pedig gyakorlatiasságát és szervezőkészségét. Tevékenysége, amelynek során több ezer zsidó életét mentette meg, már életében legendává vált és az embermentés és a humanizmus szimbólumává lett. Életét és embermentő tevékenységét többen is megírták, magyarul többek között Ember Mária és Kati Marton.

A Park Kiadó által kiadott, magyar nyelven megjelent első teljes életrajznak azonban az a fő újdonsága, hogy szerzője, Bengt Jangfeldt, a korábban hozzáférhetetlen svéd és orosz levéltári forrásokra is támaszkodva írta meg az eddigi legátfogóbb Wallenberg-életrajzot. A legfrissebb kutatási eredményeket bemutató munka nemcsak Wallenberg életéről és tevékenységéről nyújt képet, hanem a magyarországi holokauszt történetéről és háborút követő szovjet politikáról is.

Dr. Peremiczky Szilvia / MAZSIHISZ
 

 
Hírlevél







Twitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008