mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Jézus kipában tér vissza Jeruzsálembe

2017-01-09 15:51:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Provokatív kiállítás nyílt az Izrael Múzeumban Jeruzsálemben: Jézus a zsidó művészetben – olvasható a The Jewsih Chronicle, a brit zsidó közösségi újság internetes oldalán. A kiállítás Izrael Nemzeti Múzeumában tekinthető meg, amely az ország legnagyobb és legtekintélyesebb kulturális intézménye. A múzeum közvetlenül a Kneszet és a Legfelsőbb Bíróság épülete mellett helyezkedik el.


j__zuskip__ban.jpg

A kiállítás középpontjában egy életnagyságú márványszobor áll a kipát viselő Jézusról, a címe: jézus bírái előtt. Egy orosz zsidó művész, Mark Antokolsky munkája 1876-ból, egyike annak az összesen 40 izraeli vagy zsidó művésztől származó, 150 műtárgynak, amelyek bemutatják és kicsit összekeverik a zsidó és keresztény vallási képzeteket.

A kiállításon látható lesz az egyik legismertebb zsidó festő, Marc Chagall híres képe is, a Sárga Keresztrefeszítés (Yellow Cruxifiction), amely a holokauszt áldozatainak szenvedéseire vetíti rá Jézus megfeszítését: egyúttal válasz is arra az európai hagyományra, amely a Jézus megfeszítése miatti büntetésként igazolta a zsidók üldözését.

A kiállítás leghíresebb darabja Adi Nes izraeli fotós fényképe, amelyen étkező izraeli katonák láthatóak Leonardo da Vinci híres festménye, Az utolsó vacsora beállításaiban, mintegy az apostolok helyén. Ez minden idők legdrágábban eladott izraeli fényképe, 250 ezer dollárért ment el néhány évvel ezelőtt.

Ziva Amihai Maisels, a Héber Egyetem professzorasszonya, a zsidó művészetben fellelhető keresztény motívumok szakértője szerint valószínűtlen, hogy vallásos zsidók nagy számban néznék meg a kiállítást. „Akik elmennek, meg fognak döbbenni, de nem hiszem, hogy ne találnák majd érdekesnek”.

A The Jewsih Chronicle írása alapján

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008