mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: Dés László, az úr, aki tud szaxofonozni

2017-01-09 16:25:09
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Esterházy Péter, szegény, néhány évtizede megállapította, hogy az Úr, mármint a Jóisten nem tud szaxofonozni. Azért teremtette az embert, hogy szaxofonozzon ő, így járuljon hozzá a Teremtéshez és a felette érzett örömhöz. És az Ember, a ma 63 éves Dés László tud szaxofonozni: így ünnepli az Urat.


d__sl__szl___01_09.jpg

Együtt születtek, ő és a zene, amelyet az Úr, az Örökkévaló gondosan elhelyezett benne, hogy majd szépen, jól adagolva kifújja és kikomponálja magából. Ezt mondják úgy a hivatalos életrajzok, hogy „fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte az általános iskolát”. És emellett még zongoraoktatásban is „részesült”.

Negyvenöt éve kezdte a Konzit egy idő szaxofon szakon folytatta és akkor megszólalt benne az isteni zene: improvizálni kezdett és nem hagyja abba azóta sem: a jazz a spontán öröm és fájdalom terepe, egyfajta napló arról, éppen hogyan állnak a dolgok, ama Teremtés folyamatos lekottázása. 

Vannak filmek, amelyekből csak egy hangulat marad meg, a legtöbb jó film igazság szerint épp ilyen. És amikor eszünkbe jut a sose halunk meg, akkor rögtön elindul a mi fejünkben is a CD: nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet, nem halunk meg, az ember soha el nem téved. Mi meg elhittük neki. Neki és Gyuszi bácsinak. Hogy soha. Dés Lászlón kívül senki másnak nem hittük volna el.

Dés csinált musicalt az egyik legszebb háború utáni filmből, a Valahol Európában-ból (emlékeznek a kis Harkányi Endre, a későbbi Bubu híres mondatára: gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel) és az eredetiben meglehetősen kegyetlen musicalt, A dzsungel könyvét is ő humanizálta pazar, sziporkázóan ötletes zenés játékká Geszti Péter és szegény, felejthetetlen Békés Pál segítségével 20 évvel ezelőtt. Még ma is fut. Párhuzamosan fut immár vele A Pál utcai fiúk is, ebben Grecsó Krisztián ugrott be Békés helyére.

Komponált Kulka Jánosnak, Básti Julinak, Udvaros Dorottyának, dolgozott Bereményi Gézával, Kovács Katival, Horváth Charlie-val: nem is tudjuk, mikor szólalnak meg Dés-dallamfoszlányok bennünk.

És ő „zenésítette meg” Esterházy Péter életművét is közös felolvasásaik alatt. Ahogy az Esterházy-próza ünnepli könnyed, befogadó szomorúsággal a Teremtést, úgy ünneplik, úgy kottázzák le Dés László improvizációi is. Sziámi ikrek voltak, a szó és a zene sziámi ikrei.

Esterházy úgy dedikálta Désnek az utolsó könyvét, azzal a két szóval, hogy „szaxofonozz, majd”. Szóval utána, utána is. Hogy amikor a szó elnémul, a zene tovább dicsérje az Istent. Mert az úr, szerencsére, tud szaxofonozni. Kedves Dés László, szaxofonozz, majd.

Tovább, még 57 évig. Bis 120. Boldog 63. születésnapot.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008