mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Mai szülinapos: Jared Kushner, egy zsidó rokon Donald Trump mögött

2017-01-10 20:39:36
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Tavaly még csak egy roppant gazdag fiatal ingatlanfejlesztő és sajtómágnás volt, tegnap viszont, a 36. születésnapja előestéjén már a főtanácsadójává nevezte ki apósa, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, akinek sokak szerint ő nyerte meg a választást. Alighanem ő ma az egyik a világ legbefolyásosabb zsidó emberei közt.


Jared_Kushner.jpg
A család: Jared Kushner, Ivanka és Donald Trump


Apai nagyszülei még Lengyelországból érkeztek 1919-ben, a holokauszt túlélőiként az Egyesült Államokba, édesapja már ingatlanmágnás lett. Ortodox zsidó nevelést kapott, otthon és az iskolában egyaránt, egészen a középiskola befejezéséig. Aktív diák volt, benne volt a hoki és a kosárcsapatban is.

Az egyetem alatt már elég intenzíven beszáll a családi ingatlanbizniszbe, szépen keres és abból a tízmillió dollárból, amit így összekuporgat, 25 évesen megvásárolja a New York Observer nevű tekintélyes hetilapot, amelyet kissé elbulvárosított és sokkal népszerűbbé tett az elmúlt években.

A 2000-es éveket azzal zárja, hogy feleségül veszi Ivanka Trumpot, Donald Trump lányát, aki a kedvéért betér – modern – ortodox zsidónak: három gyermeküket hasonló szellemben nevelik, mint amilyenben egykor Jared nőtt fel. Sábeszkor egész nap együtt vannak, komolyan veszik az ünnepet, a telefont is kikapcsolják.

Azt, hogy pontosan milyen szerepet játszott apósa kampányában a nyilvánosságot inkább kerülő fiatalember: az bizonyosnak tűnik, hogy ő intézte Trump online kampányát, ő írta Trump beszédeinek egy részét is, vannak, akik még Mike Pence alelnökjelölti indítását is az ő döntésének tartják. Sok spekuláció látott napvilágot azzal kapcsolatban is, hogy igazából az egész kampányt ő irányította, hogy tulajdonképpen ő volt Trump kampányfőnöke a háttérben. Az új elnök egyik legközelibb bizalmasának tekintette a sajtó és a tegnapi nap nem cáfolja ezt a feltevést. Apósától ugyanis Jared Kushner főtanácsadói kinevezést kapott a szülinapjára. Volt némi vita arról, hogy nem összeférhetetlen-e ez a döntés a közeli rokoni kapcsolat miatt, Kushner ügyvédje szerint mindenesetre nem jogellenes. Az üzleteiből viszont Kushner természetesen kiszáll majd főtanácsadóként.

Az mindenesetre egészen biztos, hogy sokat fogunk még hallani a következő években az ünnepeltről.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008