mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Eszenyi Enikő, az esendően démoni színésznő, az izraeli színházi kultúra magyar nagykövete

2017-01-11 19:20:43
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Egy másik női hang szólalt meg vele a magyar színpadon: mert bátor és esendő lenni, lázadt és félt és nem érdekelte, ha hisztérikusnak nevezték. Díva, kislány, femme fatale és nem mellesleg elhozta nekünk az izraeli színházat is ide, a Nagykörútra. 1961. január 11-én született.


eszenyienik__.jpg

Csengerről jött fel, Szabolcs-Szatmárból, az édesanyja tanítónő volt és a távoli rokonságában színészek is akadtak. Benne pedig éppen kiapadhatatlan volt a közlésvágy, az az érzésünk, hogy amióta feltűnt, le sem ment a színpadról, legfeljebb filmezni és rendezőként instruálni. Azt viszont, hogy az elmúlt évben egyetlen órát is aludt volna, egy egyszerű számítással is teljességgel kizárhatjuk: ugyan, mikor ennyi filmezés, színpadi szerep, rendezés, színigazgatás mellett.

Shakespeare egzaltált nőalakjai indították el a pályáján a vérfagyasztó Lady Macbethtől az angyalian bölcs és önfeláldozó Cordeliáig, a drámairodalom legszebb és legösszetettebb, bezárt, de lélekben egy ideig még szabad női szerepeit: Ibsen Nóráját, Wedenkind Luluját, Blanche-ot A vágy villamosából, Csehovot és Sen Té-t, ama „jó embert” Brecht híres darabjából.

Már elmúlt 25 éve annak is, hogy rendezni kezdett és évek óta ő viszi és tölti meg hallatlanul ügyes marketinggel, a merészség és a trendkövetés mintaszerű elegyével a város egyik legnagyobb színházát. Az egyik oldalon a Hegedűs a Háztetőnt – ő is rendezte –, a másikon a nemrég színre került A velencei kalmárt. Neki köszönhetjük egyfelől Harkányi Endrét a bölcs anatevkai rabbit, aki a kiűzetés pillanatában sem feledkezik meg a Messisáról, de türelmre int: valahol máshol kell majd várnunk rá, másfelől Kern Andrást a nyomorultul, együttérzést érdemlően gonosz zsidó, Shylock szerepében.

És neki köszönhetjük a Vígszínház intenzív kapcsolatait a kortárs izraeli színházzal, az ő személyes női színészi forradalmát továbbvivő Mikvét, a nagy izraeli drámaíró, Hanoch Levin megindító darabjait, a most is műsoron lévő Az élet mint olyan-t és az Átutazók-at, a tel-avivi Cameri színház magyar vendégjátékát, a Ghetto című darabot a holokauszt 70. évfordulóján és a folyamatos együttműködést az izraeli színházi műhelyekkel. Eszenyi Enikő az izraeli színházi élet tiszteletbeli magyarországi nagykövete.

Számunkra megtiszteltetés, hogy hálás szívvel köszönthetjük ezt a nagy színésznőt az 56. születésnapján. Ki gondolná, hogy ennyi?  Eszenyi Enikő már legalább 100 évet dolgozott össze és közben még 40-nek sem látszik. Isten éltesse!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008