mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Tanítónk, Haraszti György 70 éves

2017-01-11 21:12:41
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Közvetlenül a holokauszt után született, ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelyet a '67-es háború tett öntudatos zsidóvá, Scheiber Sándor kidusai pedig zsidó bölcsésszé, hatalmas történeti időszakokat átfogó tudású történésszé.


harasztigyorgy_70.jpg

Azok, akik megmaradtak valahogy és úgy döntöttek, hogy mégis, mindennek ellenére élni akarnak, kétségbeesetten keresték egymást. És gyermekek születtek a meggyilkoltak nevein, a meggyilkoltak helyett, a meggyilkoltak emlékére. Emlékmécses-gyerekek. Ehhez a generációhoz tartozott a ma 70 éves Haraszti György is. Családját a holokauszt után még a kiépülő sztálinista diktatúra is kifosztotta és annak ellenére is óvatosan távol tartotta magát a bölcsészettudománytól, hogy már a középiskolai nagy versenyeket is sorra nyerte. Vegyész lett, kicsit disszidált nyugatra, járt Izraelben, hazajött és szorgalmasan keresett tovább. Ezekben az években, a rendszer puhulásával párhuzamosan, az ő nemzedékében és a nála fiatalabbak között is a „zsidó reneszánsz”. Kávéházakban, presszókban, a Rabbiképzőn, szerte Budapesten. Scheiber hallatlan filológiai felkészültsége lenyűgözte és elindította azon a pályán, amelyre valóban született.

Haraszti György élettörténete mutatja, mekkora pedagógus volt Scheiber rabbi. Minden sora, minden kiváló írása tanúság Scheiber professzor mellett. Sok-sok évszázad nagyívű történeti összegzéseinek és roppant alaposságú aprómunkáinak örülhetünk és ha minden jól megy, akkor örülhetünk még tovább. Egy későn induló pályánál úgy igazságos, hogy sokáig tartson, hogy mindenre maradjon elég idő.

Legyen így, adja meg az Örökkévaló. További jó, egyszerre nagyívű és aprólékos munkát kívánunk Haraszti Györgynek, éltesse sokáig az Isten.

Boldog születésnapot kívánunk. 
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008