mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Mai születésnapos: Illényi Katica, a klezmer magyar királynője, akinek egész élete zene

2017-02-17 12:55:46
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Persze, ezerszer több mint klezmerhegedűs, a zene minden műfajában játszik, énekel és táncol, minden porcikájával rezonál mindenre, ami melódia, egész lénye hangszer, minden mozdulata zenél. Nekünk azonban mégis a zsidó népzene értő ismerőjeként a legkedvesebb a mélyen hívő katolikus Illényi Katica, a Budapest Klezmer Band egykori, korszakos hegedűse és énekese.


illenyi_katica_szulnap.jpg

Nem csak zenész családba született, egész közege, egész világa hangokban és ritmusban oldódott fel. Gyógypedagógus édesanyja műkedvelőként, vagyis a zene szerelmeseként zongorázott, édesapja profi hegedűművész volt. Már három és fél éves korától rendszeresen gyakorol testvéreivel, a zene szinte az anyanyelve. Már középiskolásként beiratkozhat a Zeneakadémiára: itt kell rájönnie, hogy nincsenek műfajok és művészeti ágak egyáltalán. Komoly és könnyűzene, ének és hangszeres zene, de még zene és tánc között sincsenek határok: mindezek egyetlen óriási melódia hangjegyei, egyetlen nyelv szavai, amelyet semmilyen más nyelvre nem lehet lefordítani. Képzett, kivételes hegedűművészként fedezi fel a jazzt, a swinget, az operettet és a régió zsidó népzenéjét, a klezmert Jávori Fegya oldalán, a Budapest Klezmer Bandben, amely nem utolsósorban neki is köszönhette a világhírét. Az a 6 év, amennyit együtt zenéltek, önálló korszak a zenekar életében.

Úgy énekel és úgy hegedül a csapatban, mintha nem egy egész világ figyelné, olyan önfeledt boldogsággal, mint amikor mi megfeledkezünk magunkról zuhanyzás közben. Nem dolgozik, amikor énekel: egyszerűen él, lélegzik. A zene hang és látvány is lesz, ha „belőle” jön: nem tud nem táncolni jókedvében, afölött érzett jókedvében, hogy zene van a földön és őbenne.

Ott van a Madáchban a Hegedűs a háztetőn-ben, ott, ahol lennie kell, a színpadi háztetőn tényleg, mint egy elevenné vált Chagall-kép (nem volna helyes elhallgatni: az ötletet az akkori igazgatónak, Kerényi Imrének köszönhetjük).

Legutóbb az izraeli Adler Trióval lépett fel a Zsidó Kulturális Fesztiválon a közösségünket barátságával megtisztelő Illényi Katica, aki mélyen vallásos, gyakorló katolikus, de odaáll evangélikus jótékonysági akciók mellé is amellett, hogy a zsidó népzene legavatottabb és legnépszerűbb megszólaltatója világviszonylatban is.

Korát természetesen nem áruljuk el, csak annyit mondunk, hogy nagyon fiatal és még annál is sokkal fiatalabbnak látszik. Éltesse nagyon sokáig a Jóisten.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008