mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Mai születésnapos: Solomon Mikhoels, a zsidó színész, akit Sztálin megöletett

2017-03-16 22:58:10
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A moszkvai jiddis színház megalapítója volt, mert úgy hitte, hogy a győztes októberi forradalomból tényleg olyan ország születik majd, amelyikben a nemzetiségi közösségek szabadon élhetik meg és erősíthetik kulturális önazonosságukat. A ’30-as évek koncepciós pereiben eltűntek a barátai, aztán, a II. világháború után már ő következett: Sztálin 1948-ban gyilkoltatta meg. A szovjet zsidóság vezetőjéből a szovjet zsidóság mártírja lett.


Solomon_Mikhoels.gif

Jogot tanult Péterváron, de nem sokkal a nemsokára 100 éves októberi forradalom után pályát változtatott és beszállt egy jiddis színház megalapításának előkészületeibe. A Moszkvai Állami Jiddis Színház végül csak 1920-ban jött létre, Moszkvában. A születőben lévő új világ nemzetiségi politikája aranykort ígért a zsidó művelődés számára is.

Solomon Mikhoels lett a jiddis színház legfontosabb, vezető színésze és a zsidó intelligencia egyik vezető figurája, például a legnagyobb szovjet zsidó írók, Iszaak Babel és Ilja Ehrenburg közeli barátja: eljátszotta Tevjét, a tejesembert és Lear királyt jiddisül. Még a Szovjetunióban tartózkodó Sinkó Ervin, akinek 50. halálozási évfordulójáról nemsokára emlékkonferencián emlékezünk meg, még ő is részt vett egy előadásán és bár egy szót sem értett jiddisül, teljesen Mikhoels hatása alá került híres moszkvai naplójának tanúsága szerint (Sinkó egy ideig Babel lakótársa volt).

A ’30-as évek koncepciós pereiben sokakat tartóztattak le Mikhoels barátai közül is, 1940-ben Babelt is kivégezték, aki, persze, mindent bevallott arról, szegény, hogyan áskálódott a Szovjetunió ellen többek között Ehrenburg, a filmrendező Szergej Eisenstein és Mikhoels társaságában. Ekkor Mikhoels még megúszta, sőt ő lett 1942-ben a Zsidó Antifasiszta Bizottság vezetője, a szovjet háborús propaganda, a nácik elleni propagandahadviselés egyik vezetője, aki a világ zsidó közösségeit körbejárva a Szovjetunió antifasiszta erőfeszítéseinek támogatására bíztatta őket – felettébb érthető, hogy ebben részt kívánt venni.

A háború után aztán a Bizottságot szélnek eresztették, tagjait letartóztatták és jobbára kivégezték, immár határozottan nem volt arra szükség, hogy tartsák a kapcsolatot a világ zsidó közösségeivel.

Mikhoelsszel úgy végeztek Sztálin utasítására 1948-ban, hogy balesetnek álcázták meggyilkolását. Unokaöccsét később a sztálini, nyilvánvalóan és brutálisan antiszemita orvosperek előkészítési fázisában tartóztatták le, amelyeket csak a diktátor halála akadályozott meg.

Solomon Mikhoels emlékét érdemes életben tartanunk a zsidó művelődés nagy alakjaként és a sztálini antiszemita terror áldozataként egyaránt.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008