mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: Kurt Russell akciósztár, akit a szerelem zsidó édesapává tett

2017-03-17 12:14:07
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A hollywoodi keményfiúk első vonalába tartozott évtizedeken keresztül, a western, a sci-fi és az akciófilmek sztárja, akit 60 körül a filozofikus akciófilm mestere, Quentin Tarantino is felfedez és aki a vásznon üt, de otthon zsidónak neveli életre szóló szerelme, Goldie Hawn gyermekeit, a híres színész-testvérpárt, Kate és Oliver Hudsont, akik őt tekintik igazi apjuknak.


Kurt_Russell.jpg

Egy táncosnő és egy színész fia, aki már gyerekszínészként is westernfilmekben szerepel: coltok pattogása között nő fel, alkalomadtán magával a nagy Charles Bronsonnal is együtt játszhat. Igazán az tette főállású színésszé, hogy a baseballt abba kellett hagynia, mert egy meccsén súlyosan megsérült. Talán a Nagy zűr kis Kínában és még inkább a Tango és Cash tette világsztárrá, amelyben Stallonével vállvetve forgatják a(z al)világot szuperzsarukként: illetve először rivalizálnak és huzakodnak, aztán, persze, összehaverkodnak és akkor már senki sem állíthatja meg őket. Az 1990-es években a Csillagkapu és A félelem országútján következett, a nyomasztó sci-fi és a pszichothriller világa: innen már szinte egyenes volt az út Tarantino világába: jött a Halálbiztos és a legjobb Tarantino-filmek egyike, az Aljas nyolcas, minden idők legbrutálisabb, legsötétebb és ugyanakkor legbölcsebb és leghumanistább westernfilmje, a műfaj betetőzése, koronája, amely az emberi indulatok legmélyébe enged bepillantást, a rasszizmus mélyenszántó lélekrajzát adva. Ez az alig 2 éves film Russell pályájának egyik csúcsa, de a ma 66 éves erősfiú nem nagyon tervez nyugdíjba menni a következő évszázadok folyamán, most kapcsolt éppen ötös fokozatba: 2017-ben már két filmet jegyez, két kockázatmentes, bevált folytatást: Halálos iramban ((igen, jól látják, nyolc, 300-ig meg sem fognak állni) és A galaxis őrzői 2. Áprilisban és májusban fáradhatnak be a magyar mozikba megtekinteni őket, csak türelem, reméljük, év végégig még előláll valamivel Kurt Russel.

Az idősödés előnye, hogy a gyerekek kirepülnek, nincs velük gond, a saját lábukra állnak és a papa mehet vissza lövöldözni a gonoszokra 24 órában. Kurt Russell ugyanis már három és fél évtizede él boldog szerelemben a csodálatos zsidó színésznővel, a tényleg örökifjú Goldie Hawnnal, akinek két, első házasságából származó gyermekét, Kate és Oliver Hudsont is közösen nevelték fel jámbor zsidóknak és ügyes, ismert színészeknek. Mert Kurt, aki maga nem zsidó, otthon két bájos zsidógyermek nevelőapukája volt évtizedeken keresztül, mert Goldienak fontos volt a zsidóság és ami Goldienak fontos, az fontos Kurtnek is: Goldie Hawn népe az ő népe és Istene az ő Istene is. Kate Hudson és Oliver Hudson egyaránt őt tekintik az apukájuknak.

Ha nem szeretnénk Kurt Russellt amúgy is a Tango és Cashért, a Csillagkapuért, a Tarantino-filmekért, akkor már ezért az áldozatos szerelemért is imádnánk: így meg, hogy a kettő együtt van, nem is tudunk hová lenni boldogságunkban, amikor a 66. születésnapján köszöntjük: Isten éltesse Kurt Russellt az emberi kor végső határáig és maradjon olyan szorgalmas, mint most, fusson le vele az összes filmje 120. folytatása is.

Jó szombatot mindenkinek!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008