mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Senki sem állhat a törvények felett

2017-03-18 20:12:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleménye a Debreceni Zsidó Hitközségnél zajló nyomozásról.A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) taghitközségei, így a Debreceni Zsidó Hitközség is teljes gazdasági önállósággal rendelkeznek. Szövetségünk nem tudja közvetlenül befolyásolni gazdasági döntéseiket: a MAZSIHISZ a mostani ügynek csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet menedzsmentje átgondolt garanciális rendszer közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját. Ha van kárvallott, az kizárólag a debreceni zsidó közösség lehet – a nyomozás tétje a beszámolók szerint ennek tisztázása.

A nyomozó hatóság hivatott megállapítani, történt-e szabálytalanság, vagy bűncselekmény. A MAZSIHISZ kész a maradéktalan együttműködésre: senki nem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetők pedig különösen nagy erkölcsi felelősséggel tartoznak az egész magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználását illetően.

Az ügy közösségen belüli, politikai következményei részben már mögöttünk vannak. A MAZSIHISZ közgyűlése több hónappal a nyomozás megkezdése előtt, visszahívta MAZSIHISZ-alelnöki tisztségéből a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Horovitz Tamást. A vasárnapi debreceni tisztújító közgyűlésre ellátogató Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető – tiszteletben tartva a debreceni közösség döntési szabadságát – tájékoztatni kívánják határozott és világos álláspontjukról a közgyűlésen résztvevő debreceni híveket. A közgyűlésre Radnóti Zoltán a MAZSIHISZ-BZSH Rabbitestületének a vezetője is ellátogat.

A nyomozás segítése mellett különösen fontosnak tartjuk az átláthatóan működő zsidó hitélet és közösségi élet feltételeinek folyamatos biztosítását Debrecen zsidósága számára.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008