mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Legújabb hírek: magyar miniszterelnöke lehet Izraelnek

2017-03-20 15:51:11
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Lehet, hogy ismét előrehozott választásokat rendeznek nemsokára Izraelben és csak egy magyar származású pártelnöknek van reális esélye megszorongatni az évek óta egyeduralkodó Benjamin Netanjahut. A baloldal közben lényegében összeomlott.


lapidok_izrael.jpg
Yair Lapid és Benjamin Netanjahu


Az izraeli 10-es Tv-csatorna pár nappal ezelőtt közzétett közvélemény-kutatása szerint fej-fej mellett áll népszerűségüket tekintve Netanjahu miniszterelnök Likud pártja és a Yesh Atid (Van Jövő) nevű enyhén jobboldali színezetű ellenzéki közzéppárt, amelynek vezetője, Yair Lapid apai ágon magyar eredetű, édesapja, Tommy Lapid itt, Budapesten élte túl a második világháborút, innen vándorolt ki Izraelbe, ahol pályája elején az Új Kelet természetesen magyarul író munkatársa volt.

Yair Lapid is élénken érdeklődik Magyarország, a magyar politika iránt. Akárcsak édesapja, ő is újságíró volt, mielőtt politikai pályára lépett. Az általa vezetett Yesh Atid a jelenlegi 11-ről 25-re növelné képviselői helyei számát a kutatás szerint egy most vasárnap tartandó választáson, míg a Likud 30 helyett csak 26 helyet kapna, vagyis mindössze egyetlen mandátum közöttük a különbség. A baloldal pedig mindössze tíz helyet szerezne egy most vasárnapi választáson.

A két párt régóta fej-fej mellett halad egymással, mostanában azonban újra felmerült az izraeli politikában nem szokatlan előrehozott választás gondolata: Ezúttal tehát nem zárható ki az sem, hogy Izraelnek, története során először, magyar kötődésű miniszterelnöke lehet a nem túl távoli jövőben Yair Lapid személyében.

A The Times of Israel írása alapján

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008