mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: Gestetner Dávid, a stencilgép magyar-zsidó feltalálója

2017-03-20 15:58:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A csornai hentesüzletből indult el, hogy megalkossa a szabad gondolatok terjesztésének legfontosabb eszközét, az internet elődjét, minden cenzúra esküdt ellenségét: a stencilgépet.


Gestetner_D__vid.jpg

Csak az elemi iskolát tudta elvégezni Csornán, aztán beállt a nagybátyja hentesboltjába dolgozni mészárosinasként. Itt akár véget is érhetett volna az ő története, mielőtt még elkezdődött volna, mint ahogy annyi többre érdemes történet így ért véget. Ő azonban 17 évesen, 1871-ben úgy döntött, hogy nagy a világ és a kellően szorgalmas embereket valahol várja benne a szerencse.

Először a bécsi tőzsdén kapott állást, a nap végén a lezajlott ügyletek dokumentumait kellett kellő példányszámban lemásolnia. Ezt a meglehetősen mechanikus, ugyanakkor nagyon komoly felelősséget jelentő munkát gyorsan otthagyta és elment ő is a szabadság hazájába, az új Ígéret földjére, amely mindenkinek, a világ minden földönfutójának menedéket és esélyt kínált: Amerikába. Utcai árusként azon gondolkodott, hogy hogyan lehetne hatékonyabban és gyorsabban, gépesítetten sokszorosítani azokat a bécsi tőzsdei papírokat, amelyekből neki annyira elege volt és a húszas évei közepén rá is jött a megoldásra.

stencilg__p.jpg

Első szabadalma a kerekes toll volt, ezt már Londonban jegyeztette be, ezt finomította tovább a megfelelő papírral és egyéb csiszolásokkal, amíg végül megszületett a stencilgép ötlete a fejében, aztán jött az elektronikus meghajtás lehetősége és a cégalapítás. A találmány kolosszális siker lett, mesés gazdagságot biztosított az egykori csornai hentességednek és családjának és bekerült a technikai innováció világtörténetébe. Alighanem ő Csorna azon szülötte, akinek a híre a legmesszebbre ért a Földön, a világ leghíresebb csornaija.

A stencilgépek diadalmenete évtizedeken át, a fénymásoló megjelenéséig tartott, ennek a segítségével lehetett a legtöbb helyre eljuttatni az írott gondolatot minél kevesebb állami ellenőrzéssel: stencilgépeken nyomtatta ki a magyar ellenzék is egy ideig, a hatalom ezeket is igyekezett ellenőrizni, de a stencilgépek így is fel tudták erősíteni a szabadság hangját, hála a régen porladó csornai mésszárossegéd zsidófiú ragyogó elméjének.

A Gestetner céget ma már egy nagy cégcsoporton belül működtetik, de továbbra is él és viszi tovább a csornai fiú nevét.

Akire nekünk is volna bőven okunk emlékezni és aki ma lenne 163 éves.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008