mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

A visszatérő maradékzsidósággal találkozva

2017-04-19 14:10:10
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

1945 címmel április 20-án kerül a mozikba Török Ferenc Miamiból és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról is közönségdíjjal hazatért, sőt, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjával jutalmazott nagyjátékfilmje, amely Szántó T. Gábor elbeszéléséből, és közösen írt forgatókönyvükből született. Másnap, április 21-én, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című új könyvét. Az íróval, forgatókönyvíróval, a Szombat folyóirat főszerkesztőjével beszélgettünk.


sz__nt___tothcsilla.jpg
Fotó: Tóth Csilla


Hogyan talált rá a film alapjául szolgáló témára?


Valamivel több mint egy évtizede már zajlottak a viták a holokauszttal kapcsolatos felelősségről, a múlthoz való viszonyról. Akkor született az elbeszélésem két túlélő megjelenéséről 1945 nyarán egy faluban. Személyes közelségbe hozza a pillanatot, amikor a vészkorszak után, a visszatérő maradékzsidósággal találkozva, először szembesült a magyar társadalom a felelősséggel. Vagy éppen igyekezett elhárítani a szembesülést. Érzékeny téma, egyszerre nagyon magyar és összeurópai történet. Lényegében bárhol játszódhatna, ahol túlélők tértek vissza szülőföldjükre.

Mennyiben valós a történet, s mennyiben valósak a szereplők?


A történet fikció, de valóságát dokumentumok, visszaemlékezések támasztják alá. Hús-vér figurákat formáltunk az elbeszélésből a vásznon is.

Egyáltalán hogyan lett belőle film? Az ön szándéka volt, hogy filmre kellene vinni, vagy a rendező kereste meg az ötlettel?


Több mint egy évtized kellett hozzá, hogy a film ötletétől eljussunk a bemutatóig. Egymással szemben laktunk az Újlipótvárosban Török Ferenccel. Megmutattam neki néhány elbeszélésem, ő pedig elhívott egy filmbemutatójára. Éreztem a novellában a filmszerűséget, ő pedig, amikor elolvasta, az első pillanatban látta maga előtt. Ez egy western, mondta. Jól kiegészítettük egymás látásmódját. Én történetekben gondolkodom, ő jelenetekben. Többször futottunk neki a forgatókönyvnek Angelusz Iván és Reich Péter producerek segítségével, Iván sajnos nem is élhette meg a bemutatót. A történet fókuszát tágítottuk, párhuzamos történetszálakat találtunk ki, három órát egy falu életéből, ahol a zsidók megjelenésekor a jegyző fiának esküvőjére készülnek, az oroszok is jelen vannak, meg a hadifogságból épp hazatért volt vőlegény. Miközben dolgoztunk, egyszer összeomlott a filmfinanszírozási rendszer, de volt, hogy mi pihentettük a témát. Érleltük és érlelődtünk mi magunk is.

1945_KONYV_1.jpg

Forgatókönyvíróként most debütált először. Vannak talonban egyéb forgatókönyv-tervei a saját írásai alapján?

Dolgozunk eredeti forgatókönyveken, és van érdeklődés más írásom megfilmesítése iránt is.

Mit szólt a film nagy szakmai- és közönségsikeréhez? Számított rá?

Mindenkire erősen hatott a történet, aki foglalkozott vele. Amikor éppen úgy tűnt, hogy nem kapunk támogatást, egymást biztattuk, hogy így vagy úgy, de ennek a filmnek el kell készülnie, és el is készül egyszer. Ugyanakkor sosem tudhatja egészen pontosan az ember, hogy amit ír, vagy amit rendez, vajon ugyanazt a hatást váltja-e ki az olvasóból, nézőből, mint amire számít. Az a tény, hogy még a fesztiváli bemutatók előtt megvette a filmet egy amerikai forgalmazó, aki a legjobb New York-i mozikban mutatja be októberben, hogy az európaiak mellett ausztrál forgalmazóra is talált, hogy Miamiban a legjobb történet-elbeszélés közönségdíját kapta, a nagy presztízsű Berlinalén is közönségdíjas lett, vagy hogy meghívták Jeruzsálembe, Melbourne-be, Edinburgh-ba, Rio de Janeiro-ba, és még sok más filmfesztiválra, jóleső visszaigazolás.

E filmtől függetlenül: mint író, min dolgozik most, mi foglalkoztatja?

Egy regényt fejeztem be nemrég, s a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én, pénteken 16:00 órakor mutatjuk be 1945 és más történetek című új könyvem Török Ferenc, valamint Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter, a film főszereplői társaságában. A kötet címadó darabja a film alapjául szolgáló novella. Több más elbeszélés is kapcsolódik a vészkorszak utóhatásaihoz, például egy volt csendőr felmentéséhez, illetve a saját kézbe vett igazságszolgáltatás zsákutcáihoz. A kortárs zsidó identitáskeresés is felmerül, vallás és szexualitás konfliktusa, ahogy a felnőtté válás útvesztői is. Mindenkit szeretettel várunk a Millenárison, az Osztovits Levente teremben, emellett nyolc városban tartunk film- és könyvbemutatót április második felében.

Kácsor Zsolt

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008