mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: Harvey Keitel, a zsidó színészóriás, Hollywood zsidó rosszfiúja

2017-05-13 22:29:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Thelma és Louise, Ponyvaregény, Krisztus utolsó megkísértése, Taxisofőr, Alkonyattól pirkadatig. Ő fedezte fel színészként Martin Scorsesét és Quentin Tarantinot is később, mellette lett naggyá Robert de Niro, zsidó maffiózót játszott a Las Vegast megalapító zsidó gengszter, Bugsy Siegel életét elmesélő filmben, de volt a vásznon náci szörnyeteg is. A 60-on túl vette feleségül a nála 20 évvel fiatalabb izraeli színésznőt, Dafna Gesnert Jeruzsálemben, egy reformzsidó szertartáson. Visszatért.


Harvey_Keitel.JPG

Képzeljék el: Brooklynban született, kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként, pont úgy, ahogy megszoktuk a híres amerikai zsidóktól. Lengyel és román felmenői kötik a mi meghitt régiónkhoz, amely annyi baj forrásvidéke és annyi zsidó színészt adott Hollywoodnak. A papája kalapokat készít, az anyukája pincérnő egy nem feltűnően előkelő étteremben. Tizenhat évesen és – ez viszont már igazán nem tipikus, nem az, amit egy rendes brooklyni zsidófiútól várnánk – abbahagyja iskolai tanulmányait némi tanári rábeszélésre (kirúgják) és jelentkezik a hadseregbe, a tengerészethez. Részt is vesz Libanonban a nyugatbarát vezető melletti harcokban.

Hazatérve egy újsághirdetésre jelentkezve megismerkedik egy pályakezdő rendezővel, aki nekiadja a főszerepet az első filmjében. A fiatalembert, akivel együtt megpróbálnak összehozni valamit, úgy hívják különben, hogy Martin Scorsese. És elkezdődik: pályájuk, együttműködésük, fényes sikertörténetük: Ki kopog az ajtómon, Alice már nem lakik itt, Taxisofőr, Krisztus utolsó megkísértése: sokat vitatott kultfilmek sora évtizedeken át. Sikerült a ’60-as évek közepén felfedezniük egymást. És Robert De Nirot.

Harvey Keitelt szigorú arcvonásai tökéletessé tették a gonosz bűnözők, korrupt rendőrök, piszkos keményfiúk szerepében, ő a kék szemű zsidó férfiasság, Paul Newman ellenpontja.  A mocskos zsaru, ahogy egyik emblematikus filmje címében is áll. Az Aljas utcák elpusztíthatatlan csavargója.

A ’80-as évek nehéz időszak volt, Keitel kezdett beleragadni a keményfiú szerepébe, némely értetlenek azzal kezdtek viccelődni, hogy ő a szegény ember Robert De Niroja: a Krisztus utolsó megkísértése, a legvitatottabb és legszebb Scorsese-filmek egyike Júdása húzta ki ebből a szerepkörből és emelte újra a legnagyobbak közé. Végre egy zsidó szerep, amelyet aztán nem sokkal később, a Thelma És Louise után követett az a figura, amelyet egy nem egészen rendes zsidó fiúnak kellett eljátszania: a legendás zsidó gengszter és szörnyeteg, Benjamin – Bugsy Siegel - megerősödését és titokzatos halálát elmesélő mozi egyik főfiguráját. Siegel volt az a kétes dicsőségű úr, aki a New York-i zsidó maffiát átköltöztette a nyugati partra és naggyá tette Las Vegast: talán nem kell mondani, hogy ő is Brooklynban született kelet-európai bevándorlók gyerekeként és ki akart törni, csak kevésbé szerencsés utat választott hozzá, mint Harvey Keitel. Lazításként még egy Whoopi Goldberg-vígjátékban is hozott egy rosszfiút.

Aztán történt valami: 25 évvel azután, hogy Scorsesével felfedezték egymást, eljutott hozzá egy másik kezdő rendező első, remélt filmjének forgatókönyve. Ez volt Quentin Tarantino és a Kutyaszorítóban. Keitel nem csak szereplőként, de némi pénzzel is beszállt a produkcióba, valahogy úgy érezte, hogy a fiúból lesz valami. Megértette, hogy itt az erőszak és az erőszakos filmek műfaji kliséi valami egészen más minőséget hoznak létre. Az ötvenes évei közepén felfedezte a világnak Tarantinót. Ehhez nagyon értett és ez is egy gyönyörű barátság kezdete volt, amely aztán a Ponyvaregényben érte el a csúcsát és az Alkonyattól Pirkadatig-ban. Keitel újjászületett, elkezdődött a második, talán még sikeresebb karrierje. A Ponyvaregényben egyébként ismét zsidót játszhatott. Volt még egy köre Stallonéval és ismét De Niroval, továbbá Demi Moore-ral és Bruce Willisszel, és segített beindítani Adam Sandler, korunk nagy zsidó hülyegyerek-színészének karrierjét is, de vannak, akik szerint neki még ezt is meg lehet bocsátani. A Szürkezóna című, az auschwitzi Sonderkommandóról szóló filmben még egy nácit is eljátszik. Máig is forgat, 2013-ban még Beyoncé egyik videójában is feltűnik.

A második feleségét, Dafna Gesnert Jeruzsálemben veszi feleségül reformzsidó szertartáson, hüpe alatt. A nála 20 évvel fiatalabb színésznő és rendező ugyanis Izraelből származik. A keményfiú tehát, a 60-as éveiben visszatér a zsidósághoz, amelyből kitört, úgymond, amikor a hadseregben harcolt és színésszé vált. Így van ez szinte mindenkivel végül, nem is kell hozzá nagy színésznek lenni.

Mert Harvey Keitel azért végső soron rendes zsidó fiú maradt, férfias, félelmetes, erőszakos karaktereiben mindig van némi sebezhetőség, gyengédség. Vannak rendes zsidó keményfiúk is. És végezetül ő volt még Harry Houdini életre keltője is a róla szóló filmben, nemcsak sok zsidót játszott általában, de még egy magyar zsidó is akadt köztük, egy kis zsidó, aki szintén ki akart törni és Amerikában kellett megmutatnia, mit tud: tudják, a szülei, akik kisgyerekként átvitték az óceánon, kelet-európai zsidó bevándorlók voltak.

Harvey Keitel ma lett 78 éves, és Isten segítségével sokat fogunk még hallani róla.

Cikk_aljara_lila_.jpg
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008