mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Új Biblia-értelmezés: mégis kóser lenne a szalonna?

2017-05-17 21:20:48
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Természetesen nem, csak egy vallástudósnak támadt egy ötlete. Szerinte a Biblia étkezési előírásait eleinte, a babiloni fogságig csak a papoknak kellett betartani, és csak ezután terjedtek ki az egész népre: volt idő, ha igaz, amikor még tényleg kóser lett volna a szalonna a zsidók számára, de ha volt is, már régen elmúlt.


babylon_id__szak.jpg
Babilon (képünk illusztráció)


A Leviták Könyve, a Tóra harmadik könyve rögzíti az étkezési és egyéb tilalmakat és előírásokat Izrael gyermekei számára. Vannak előírások azonban, amelyek egyedül a papságra vonatkoznak, ők például nem vehetnek feleségül elvált asszonyokat. Némelyek azonban úgy gondolják, hogy eredetileg más szabályok, köztük az étkezéssel kapcsolatos tiltások is csak rájuk vonatkoztak.

Legfrissebben egy Dr. Robert Gnuse nevű vallástudós professzor állt elő azzal a vallástörténeti feltevéssel, hogy a harmadik mózesi könyv jelenlegi szövege nem így szólt eredetileg, később került be a bibliai kánonba, a babiloni fogság után az általunk ismert verzióban és a fogság idején terjesztették ki az étkezési előírásokat a papokról minden zsidóra. A papok egy része úgy gondolta az elmélet szerint, hogy a tilalmak betartása mindenkinek segít a kívülállás tudatát átérezni, hogy fel ne olvadjanak a többségi társadalomban. Az étkezési előírások jól el tudják őket szigetelni kényszerű szomszédságuktól, tartást biztosíthatnak számukra és úgy érezhetik, hogy mindannyian papok immár, akikkel szemben a nem zsidók általában lennének a laikusok, a beavatlanok.

Vagyis az első száműzetésnek, kisebbségi tapasztalatnak következményeként állt be a máig tartó állapot. Van módunk arra immár, hogy mi is elválasszuk egymástól a szentet és a profánt, rendet tartsunk a világban a nagy demokratikus fordulat óta.

Hogy valóban így volt-e, nem lehetünk benne biztosak. Az azonban bizonyos, hogy a Messiás eljövetele után mind vegák leszünk, a farkas és a bárány együtt legelnek majd. Addig meg már fél lábon is kibírjuk valahogy.

A Haaretz írása alapján

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008