mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

A Gyűrűk ura írójának zsidó dédunokája a Holokausztról írt drámát

2017-06-12 19:59:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

J R R Tolkien dédunokája, Nicholas Tolkien, aki édesanyja révén vallásjogilag zsidó, drámaíróként érdeklődik is a zsidóság iránt. Drámája, amelyet a napokban mutatnak be egy New York-i színházban, a Terezienstadti „kirakatnak” használt koncentrációs táborban játszódik.


Nicholas_Tolkien.jpg

A fantasy műfaj alapítókönyvének, a csodálatos A gyűrűk urának és előzményeinek (A hobbit vagy az eredeti fordítás szerint A babó) az írója most alighanem büszke lenne a család következő író tagjára, egy zsidó fiatalemberre, aki SimonTolkien unoka és egy Tracy Steinberg nevű zsidóasszony gyermeke.

Akinek most beharangozott drámája a Terezienstadti koncentrációs táborban játszódik majd, ahová a nácik a háború vége felé ismeretesen beengedték a Vöröskereszt embereit. Előzőleg persze rengeteg embert deportáltak Auschwitzba, hogy szépen elférjenek a kirakatokban a foglyok, úgy látsszon, mintha a tábor tulajdonképpen szanatórium volna, egy Patyomkin koncentrációs tábort húztak fel propaganda céljára. A Vöröskereszt távozása után még egy reklámfilmet is forgattak a zsidók vidám életéről Terezienstadtban, ebben működött közre rutinosan az egyik fogoly, Kurt Gerron, Marlene Dietrich egykori partnere A kék bálványban. A forgatás után meggyilkolták Auschwitz valamelyik gázkamrájában, de a film terjesztésére a gondos szervezőknek már nem maradt idejük. A háború véget ért, a náci Németország kapitulált. 

A dráma a koncentrációs tábori forgatás alatt játszódik, két zsidó kislány a főszereplője, az ő nézőpontjaikat követi a dráma.

A Gyűrűk ura egyébként maga is a világháború alatt született, bár azt, hogy a jó és a gonosz szembenállását a nácik és a szövetségesek összecsapása inspirálta volna, Tolkien határozottan visszautasította.

A fiatal Tolkien szerint „érezhető a holokauszt lassú elfelejtése. Az emberek nem akarnak gondolni rá. De közben mégiscsak népirtás zajlik, gyermekek elgázosítása jelenleg is a szíriai polgárháborúban”.

Jegyezzük meg Nicholas Tolkien nevét, talán még hallunk róla.

A The Jewish Chronicle írása alapján

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008