mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Április « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Szavazó

Judafest és Fun Run: dicsőség a hazának

2017-06-12 20:20:43
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A hétvégén több ezren vettek részt a budapesti történelmi zsidónegyedben megrendezett X. Judafesten és a VII. Maccabi Fun Run jótékonysági futóversenyen.


judafest_1.jpg

Hatalmas közönségsikerrel zárult az immár hetedik alkalommal megrendezett Maccabi Fun Run a budapesti belváros zsidónegyedében, hiszen a június 11-i közösségi, jótékonysági futóversenyre több mint háromszázan neveztek be, s futották végig az 1-5-10 kilométeres távok valamelyikét. Én magam sajnos nem vagyok sportember, így csak egy öt kilométeres sétára vállalkoztam: a Kazinczy és Dob utca sarkától rajtolva és ugyanoda visszatérve mintegy negyven perc alatt teljesítettem a sétafutamot. Hogy ennek az "eredménynek" a színvonalát érzékeltessem, el kell árulnom, hogy egy Márk nevű fiatalemberrel együtt értem be a célba, ő azonban nem sétált, hanem futott, méghozzá nem öt, hanem tíz kilométert. Meg is kérdeztem tőle, hogy gyakorló futó-e, mire szerényen csak annyit mondott:

– Hobbiamatőr vagyok. A Margit-szigeten szoktam futni, ott ötvennégy perc alatt tudok le két kört. Most negyvenkét perc alatt csináltam meg a tíz kilométert.

Már korábban is futott már Maccabi Fun Run versenyen, de csak öt kilométereket, most azonban fontosnak érezte, hogy a leghosszabb távot teljesítse. Nem csak a futás öröme, de a zsidóság támogatása miatt is: a nevezési díjat a Frankel zsinagóga javára ajánlotta föl.

Szerencsére akadtak olyanok, akik hozzám hasonlóan sétáltak, s nem futottak, így a belvárosi flaszteron caplatva volt időm elbeszélgetni két csinos nővel, akik mindketten először látogattak ki a rendezvényre. Egyiküket Ildikónak hívják, és a kényelmes séta során vele beszélgetve rájöttem, hogy ha akarna, egy perc alatt otthagyna futásban: ugyanis rendszeresen, heti három alkalommal sportol, méghozzá egy kemény, férfias sportot, kick boxot űz, ezen kívül futni is szokott. Egy multicég vezető beosztású dolgozója, aki azon egyszerű ok miatt nevezett be a versenyre, hogy ezzel is támogassa a Bét Sálom zsinagógát, ahol rendszeresen részt vesz a pénteki istentiszteleteken.

Ugyancsak a Bét Sálom zsinagóga közösségének ajánlotta föl a nevezési díját a Jeruzsálemből érkezett Eszter, aki másfél éve él Budapesten. Megkérdeztem tőle, hogy odahaza Izraelben vett-e részt ilyen jellegű jótékonysági futásokon, mire nevetve válaszolta: úgy látszik, az ember annyira kényelmesen érzi magát az otthoni karosszékében a saját hazájában, hogy nehezen mozdul ki belőle. Itt azonban, ebben a számára külföldi országban nagyon izgalmas részt venni az ilyen zsidó közösségi rendezvényeken, mert érezhető, hogy ezek az események közelebb hozzák az embereket egymáshoz, de nem csak a zsidókat persze, hanem a nem zsidókat is. Eszter szerint ugyanis az a lényeg, hogy együtt vagyunk, s jól érezzük magunkat együtt, tekintet nélkül a másik vallására. Merő jószándékból javasolta is, hogy kérdezzek csak meg egy keresztény vallású futót a tömegben, hiszen biztosan nagyon jól érzik magukat ők is, de azért ezt udvariasan elhárítottam, mondván: Magyarországon vagyunk, nagyon furcsán venné ki magát, ha idegen embereket a vallási hovatartozásuk felől faggatnék.

A pesti történelmi zsidónegyedbe ezen a vasárnapon nem csak a Maccabi Fun Run csábította a főváros népét és a turistákat, hanem az immár tízedik alkalommal megrendezett Judafest is, amely a maga pezsgő, színes, gazdag forgatagával Budapest egyik legkülönlegesebb nyári attrakciója. A Judafest alkalmából a Kazinczy utca szinte teljes hosszában kirakodóvásárrá változott, ahol kézművesek, ötvösök, kóser kóstolók, civil szervezetek, gyerekprogramok és zenekarok tették izgalmassá a jövés-menést.

judafest_2.jpg

A gasztronómiai érdekességekre külön kitérnék, hiszen egyetlen zsidó összejövetel sem képzelhető el gazdag lakoma nélkül. A Kazinczy utcai Glatt kóser étterem előtt barheszt és sóletet árultak – ez utóbbit tradicionálisan kuglival –, kicsit odébb pedig Raj Ráchel családi recept alapján készült, igazi zsidó flódnijáért álltak hosszú sorok.

Azt is megtudhattuk azonban, hogy mit esznek a profik, ha formában akarnak maradni, a Kazinczy és Dob utca sarkán fölépített színpadon ugyanis megrendezték a Bajnokok reggelije című, kóstolóval egybekötött gasztrobemutatót. A reggeliző bajnokok képviseletében két igazi sportembert láthattunk: Kiss Gergő vízilabdázó olimpikont, és Jusztin Ádám kosarast, a Maccabi VAC Hungary elnökét.

Kiss Gergő elárulta, hogy ő valószínűleg azért nőtt ilyen nagyra, mert mindig a nagyon-nagyon bőséges reggeli híve volt. Gyerekként a hagyományos zsömle-szalámi-sajt reggelit fogyasztotta, élsportoló korában ez kiegészült gyümölcsökkel is. De nem csak az ő, a többi vízilabdás is előszeretettel eszik reggelire gyümölcsöket, Kiss Gergő meg is említette, hogy az ausztráliai vízi világversenyen a magyar vízipólós válogatott alighanem 100-150 kiló epret megevett reggelire. A szállodában ugyanis olyan sok epret szolgáltak föl, hogy a magyar fiúk (akik a hazai télből mentek az ottani nyárba) nem tudtak ellenállni a szépséges és finom gyümölcsnek.

Jusztin Ádám is megosztotta gyümölcsügyi tapasztalatait a közönséggel: tőle azt tudhattuk meg, hogy amikor nemrégiben Rio de Janeiroban járt, minden egyes napra jutott egy olyan egzotikus gyümölcs, amit nemhogy kóstolt volna korábban, de amiről soha nem is hallott. Ez azonban szegte kedvét: mindent megkóstolt, amit csak lehetett, s mindet imádta.

De a két bajnok ezúttal mindenki által közismert gyümölcsökből készített egy reggeli turmixot, amelyet nem csak sportolóknak ajánlanak, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségesen étkezni. A recept pofonegyszerű: a turmixgépbe tegyünk két rész banánt, egy rész epret, egy rész sárgabarackot öntsük föl rizstejjel (ezt laktózérzékenyek is fogyaszthatják), turmixoljuk össze, és igyuk meg. Ha ezt megfelelően sokáig csináljuk, és még sportolunk is hozzá, nem lehetetlen, hogy idővel Jusztin Ádám irányítása alatt kijutunk egyszer a Maccabi játékokra. Ezt csak azért mondom, mert a Bajnokok reggelije során Jusztin Ádám bejelentette: az izraeli világversenyre idén a valaha volt legnépesebb delegáció utazik: mintegy 120 sportoló 17 sportágban. A magyar csapatnak július 4-18 között szurkolhatunk, s ha minden jól megy, nem is hiába, mert sok éremre vagyunk esélyesek. Ha hozzávesszük, hogy a Maccabin kívül milyen sok sportesemény lesz az idén, akkor az évet kiváló sporteredményekkel zárhatjuk – ám ennél sokkal szebben fogalmazott a színpadon Kiss Gergő, aki a közönséget azzal biztatta:

– A magyar sport fontos éve lehet a 2017-es esztendő, amikor sok száz magyar sportoló szerezhet dicsőséget: a hazának.

Szöveg: Kácsor Zsolt / Fotó: Szentgyörgyi Ákos


További képek ide kattintva
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008