mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: a félelmetes zsidóasszony, aki megette Amerika elnökét

2017-06-16 14:14:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Zsidó édesapja vásárolta meg a Washington Postot, amelynek évtizedeken át volt a kiadója Katharine Meyer Graham, így a Watergate-botrány idején is. Megfenyegették, de nem volt ijedős nő. Nem ő távozott, hanem Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke.


Katharine_Meyer_Graham.jpg

Dúsgazdag családba született 1917-ben, az anyukája eredeti nő volt, de épp Rá nem jutott túl sok ideje. Ha mégis együtt voltak, az még inkább letörte a lány önbizalmát.

Amikor elkezdte az életét, volt alkalma megismerkedni más társadalmi osztályokkal is és igyekezett szolidárisnak mutatkozni. Felelős emberré vált, mire megházasodott és újra körülragyogta a fény, az amerikai, washingtoni politikai elit egyik előkelő hírességeként, de a házassága ettől még nem sikerült. A férje sok fájdalmat okozott neki és önmagának rövid élete során. Megözvegyülten lassan át kellett vennie a család médiatermékeinek igazgatását, ő volt évtizedeken át a Washington Post kiadója, első számú vezetője. Nőként meglehetősen magányos volt a sajtópiacon, de ekkoriban, a múlt évszázad második felében már erősödtek a nőmozgalmak, átalakulóban volt nemek közötti munkamegosztás és ő haszonélvezője is volt ennek a folyamatnak és óhatatlanul az egyik „plakátarca” is.

A Watergate-botrány idején is ő hozta meg másokkal együtt a döntést, hogy beleállnak a történetbe és nem félnek a rémisztgetésektől, amelyek az amerikai újságírás históriájának legcsúnyábbjai között voltak. Tette ő is, amit kellett és a munkatársai is és a történet az elnök lemondását eredményezte. Nem véletlen, hogy a könyvben, amelyet Katherine Meyer Grahamről publikáltak, Nagy Katalinnak nevezik.

Édesanyjától kapott önbizalomhiányát szépen sikerült levetnie fényes élete során. Az igazság harcosa volt, nagy lehetőségeket és nagy terheket kapott az élettől és jól gazdálkodott emezekkel és amazokkal is.

Legyen áldás emléke.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008