mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Június « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazó

Mai születésnapos: Meyer Kayserling, pesti rabbi, Kolumbusz és a titkos zsidók jó ismerőse

2017-06-17 22:02:30
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Rabbinikus tanulmányait a korszak legkiválóbb rabbijainak „tanházaiban” folytatta, a modern ortodoxiát „alapító” Samson Raphael Hirscht is beleértve. Világi történelmi tanulmányaiban szintén a modern történettudomány egyik alapítója, Leopold Von Ranke segítette, ő működött közre abban, hogy a híres spanyol zsidóság legnagyobb történésze legyen. Rabbi volt, tudós és a zsidók jogainak bajnoka.


Meyer_Kayserling.jpg

Rabbiként, Berlinben vált történettudóssá és a spanyol zsidó „aranykor” kutatását választotta tárgyául, amely ismeretesen 1492 körül zárult le, akkor, amikor az újonnan katolikussá vált és egyesült országból kiűzték a zsidókat. Ez volt a zsidó történelem egyik legsúlyosabb traumája, noha kiűzésben és egyéb szekaturákban igazán gazdag históriáról van szó. Némelyek azonban továbbra is az Ibériai-félszigeten maradtak és – sokan közülük csak látszólag – áttértek a keresztény hitre, őket nevezték, valójában bélyegezték marránóknak. Róluk, az ő történetükről különösen sokat írt, akárcsak Kolumbusz Kristófról, akiről egy egész könyvet. De a középkor legnagyobb zsidó vallásfilozófusáról és törvényértelmezőjéről, Maimonidészről is jegyez egy munkát, akinek sírfeliratán az áll Tibériáson, hogy „Mózes és Mózes közt nem volt Mózeshez hasonló”. Úgy értve, hogy a bibliai Mózes és Mózes Maimonidész között (aki maga is spanyol zsidó volt származását tekintve).

Gyülekezeti rabbi volt, tudós és Svájcban még politizáló civil is. A zsidók jogegyenlősége, illetve ennek hiánya késztette megszólalásra és nem taktikázott, nem kérlelt óvatosan, nem volt megfontolt és politikus. Követelt, bírált és győzött, mert személyes kockázatvállalás nélkül nincs siker, nem történik változás. Akinek fontos, hogy hogyan alakul népe élete, az a zsidó kénytelen lesz konfrontációkat vállalni, alkalomadtán a lehetséges következményektől sem zavartatva magát.

Élete második felét Magyarországon töltötte, a Pesti Izraelita Hitközség rabbija volt, a Zsidó Szemle és az Egyenlőség munkatársa, a világ egyik legerősebb és legbüszkébb, mindenütt ünnepelt tudósok sorát adó közösségénél dolgozott, a magyar neológiánál. Egy kivételesen dicsőséges korszakban, amely kötelez máig is bennünket. Így az ő emléke is, a bátorsága és a világi tudás iránti elmélyült érdeklődése és az, hogy minden képességét Isten és a zsidó nép szolgálatába állította.

Legyen áldás és példa az emléke.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008