mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

A visegrádi országokban az antiszemitizmust vizsgáló kötetet mutattak be

2017-07-11 23:07:41
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Modern antiszemitizmus a visegrádi országokban címmel mutattak be tanulmánykötetet a Tom Lantos Intézet gondozásában kedden Budapesten.A könyvbemutató előtt tartott sajtótájékoztatón Félix Anikó, a Zsidó élet és antiszemitizmus elnevezésű program menedzsere, a Tom Lantos Intézet munkatársa elmondta: a tanulmánykötet a modern antiszemitizmus megjelenését vizsgálja a visegrádi országokban 2010 és 2016 között.

Kifejtette: a modern antiszemitizmus formája lehet a másodlagos antiszemitizmus, amely a holokauszt tagadását vagy annak relativizálását, trivializálását jelenti, lehet az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos és lehet az úgynevezett új antiszemitizmus, vagyis Izrael démonizálása vagy kettős mérce alkalmazása az országgal szemben.

A kötet alapjául szolgáló kutatásban a fő hangsúlyt az új antiszemitizmusra helyezték, amelynek szisztematikus vizsgálata ebben a régióban még nem történt meg, ahogyan a V4-es országokat (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) ebből a szempontból még nem is hasonlították össze – mutatott rá.

Barna Ildikó, az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának docense arról beszélt, hogy az országokat összeköti a közös történelmi örökség.

Ugyanakkor nem teljesen ugyanolyan a helyzet, a közvélemény-kutatások szerint Csehországban a legkedvezőbb a válaszadók attitűdje a zsidókkal szemben, és Lengyelországban a legkedvezőtlenebb – magyarázta. Hozzátette: az államközi kapcsolatokat tekintve mind a négy ország jó viszonyra törekszik Izraellel, de Csehország élen jár a V4-ben.

Mint mondta, az antiszemitizmust tekintve több kisebb szereplő, szerveződés vizsgálható, amelyek gyakran összefonódnak. A kizárólag új antiszemita jelenségek kisebb arányban vannak jelen, mint Nyugat-Európában, ennek lehetséges oka, hogy a szélsőbaloldal támogatottsága kisebb mértékű a nyugati országokhoz képest, kisebb arányú a muszlim népesség és eltérő a fogyasztói kultúra – vélekedett.

Barna Ildikó kiemelte: ugyanakkor ezekben az országokban az új antiszemitizmus az antiszemitizmus többi formájával összekapcsolódva jelentkezik, elsősorban a szélsőjobboldal által, de a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal e téma mentén több országban „találkozik”.

Kérdésre Barna Ildikó közölte: Magyarországon az antiszemitizmus formái közül elsősorban a gyűlöletbeszéd jellemző, fizikai atrocitások kevésbé fordulnak elő, mint például Nyugat-Európában.

A nyílt antiszemitizmus egyre kevésbé jellemző, bár ez az egész világon megfigyelhető trend – vélte. Hozzátette: jelen van viszont a holokauszttagadás. A kötetet Barna Ildikó és Félix Anikó szerkesztette. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008