mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Újabb világbotrány: itt a rabbik izraeli feketelistája

2017-07-11 14:35:31
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Körülbelül 160-an szerepelnek azon a „feketelistán”, köztük a legfontosabb amerikai ortodox rabbik némelyike, amelyet a Főrabbinátus állított össze. Ha ők igazolják, hogy egy-egy bevándorló zsidó, azt eleve nem fogják, úgy tűnik, elfogadni. Egyre szomorúbb a viszony az izraeli és amerikai zsidó szervezetek között.


rabbik_07_11.jpg
Avi Weiss rabbi


Huszonnégy országból sorjáznak a rabbik a napvilágra került listán, zömük reform és konzervatív, de bőven akadnak köztük ortodox közösségi vezetők is, mint például Avi Weiss rabbi, aki elindította az ortodox női rabbiképzést, de más, nála jóval kevésbé liberális modern ortodoxok is, mint Yehoshua Fass, egy kivándorlást segítő szervezet vezetője, a híres modern ortodox rabbiképző, a Yeshiva University egyik munkatársa, egy New York-i modern ortodox zsinagóga rabbija, montreali és New York-i ortodox vezetők.

Azok, akiknek nem ismerik el a zsidóságát, nem fognak tudni még házasodni sem Izraelben, sok ember életének minőségéről is szó van: gyakran az érkezőknek az otthoni rabbija ír igazolást arról, hogy valóban vallását gyakorló zsidó az illető.

A listát maga a Főrabbinátus juttatta el egy bevándorlók vallási beilleszkedését segítő szervezetnek. Innen jutott hozzá a Zsidó Hírügynökség. A szervezet azt akarta elérni, hogy világosabbá váljon, milyen szempontok szerint döntenek arról a Főrabbinátuson, kit tekintenek zsidónak és ki az, akit nem. Erre válaszul küldték el nekik a listát, amely szerintük lényegében „feketelista”. Úgy látják, sokkal súlyosabb a helyzet annál, amit vártak és döbbenetes az a tiszteletlenség, amellyel a világban tevékeny rabbikat kezeli egy izraeli állami szerv.

Az elmúlt évben a Főrabbinátus azt jelezte, hogy tájékoztatni fog arról, milyen kritériumoknak kell megfelelnie azoknak a rabbiknak, akiket elfogadnak. A JTA-nek most azt mondták, hogy még dolgoznak ezen a szempontrendszeren.

Izrael askenázi főrabbija, David Lau dühösen reagált a hírre, mivel ő maga sem tudott ennek a listának a létezéséről és így értelemszerűen a kiadására sem adhatott felhatalmazást. Szerinte az eset méltatlan helyzetbe hozza a listán feltüntetett rabbikat és a Főrabbinátusnak is árt.

Avi Weiss, a legliberálisabb ortodoxia úttörője úgy érzékeli, hogy fájdalmas és szerencsétlen folyamatok dokumentuma a lista. Nyomatékosan jelezte, hogy nem személyében sértett, az a probléma szerinte, hogy egy izraeli állami intézmény ide jutott.

A Jewish Telgraphic Agency írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008