mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Szavazó

Bálint gazda, a TV-kertész és országos nagypapa – Boldog születésnapot!

2017-07-28 15:10:28
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Tökéletes mintája a hagyományos életmódhoz visszavezető, természetközeli, folyton fákról, virágokról és haszonnövényekről tanító nagyapónak, ugyanakkor nyitott és tájékozott, „urbánus” habitusú ember is. Kiscserkész, deportált munkaszolgálatos, Rákosiék által kisemmizett gazda, a mezőgazdasági szakújságírás legnagyobb népszerűsítője: Gyuri bácsi, illetve Bálint gazda ma lett 98 éves.


b__lintgazda.jpg

Gyöngyösön született – bármilyen hihetetlen, de – a Tanácsköztársaság utolsó napjaiban. A Horthy-kurzus, benne a világgazdasági válság nevelte fel, jómódú középbirtokos édesapjának a válság miatt kellett átváltania a kertészkedésre - tudjuk, hogy ez a döntése fiára nézve sem maradt egészen hatástalan. Egy interjúban azt is elmesélte az ünnepelt, hogy a válság tanította meg arra, hogy csak a folyamatos, alázatos munka segíthet valamit az emberen.

Cserkészkedik is kamaszként nagyon sok másik zsidófiúhoz hasonlóan, 1933-ban, 14 évesen részt vesz a nagy gödöllői dzsemborin. A táborvezető Teleki Pál egykori és leendő miniszterelnök, Bálint pedig a zsidó származású katolikus költő-szerzetesnek, Szerb Antal (egykoron szintén lelkes cserkész) és Radnóti Miklós tanárának „küldönce” lesz és jellemző módon árvalányhajért cserébe szerez cserkészinget egy francia sráctól, akivel aztán még évekig levelezik. 1941-ben avatják kertészmérnökké, ’42-ben pedig behívják munkaszolgálatra, innen koncentrációs táborba kerül. Egyetlen testvérén kívül mindenkijét meggyilkolják, a három éves demokrácia-intermezzo után kiépülő új rendszer pedig földjeitől fosztja meg a 30-as éveibe lépő fiatalembert.

Ilyenkor, mint tudjuk, a munka segít csak: 1949-ben megszerzi mezőgazdasági mérnöki diplomáját is és aztán tényleg végigdolgozza egész hosszú életét.

Már 50 éves, amikor újságíró lesz, átveszi a Kertészet és Szőlészet című lapot. Aztán a ’80-as évek elején elindul a sajtótörténeti jelentőségű Ablak az MTV-n, amelynek állandó munkatársa, ebben a műsorban ismeri meg igazán az ország Bálint gazdaként, már túl a 60-on. Egy cikluson keresztül az SZDSZ országgyűlési képviselőjeként is feltűnik a ’90-es években.

Profi kommunikátor úgy, hogy közben mindig kicsit kívülállónak tűnik a stúdióban, úgy érezzük, Bálint gazda nem is ide tartozik igazán, hanem a kertbe: pedagógus, akinek a tévé lehetővé tette, hogy egész népének tanára lehessen.

Azt mondta pár éve, hogy a munka tartja meg ilyen fiatalnak, úgyhogy további jó munkát kívánunk neki 120 éves koráig. Mert ma még csak 98. Előtte az élet.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008