mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Mindenki zsidó akar lenni: már Nicaraguában is tömeges zsidó betérések zajlanak

2017-08-08 12:19:31
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A napokban megduplázódott a közép-amerikai ország zsidó polgárainak létszáma. Több mint 100 ember tért be egyszerre zsidónak és 22 pár rögtön meg is tartotta zsidó esküvőjét. A betérőket segítő szervezet vezetője szerint elindult egy új trend a zsidó történelemben: a holokauszt és Izrael Állam újjáalapítása után megkezdődött a zsidó nép újjáéledése.


nicaragua_zsidok.jpg

Összesen sem voltak eddig 114-en a zsidók Nicaraguában, noha két kisebb csoportjuk már betért az utóbbi években. Júliusban azonban, sok év tanulás után, egyszerre 114-en csatlakoztak Ábrahám szövetségéhez közülük egy modern orthodox bét din, vallási bíróság előtt, alámerültek a mikvében, a férfiakat körülmetélték Managuában, az ország fővárosában.

Ezt követte a zsidó néphez csatlakozók bő egyharmadának, 22 párnak a hagyományos, ortodox zsidó esküvője, annak bizonyítékaként, hogy a kis zsidó gyülekezetre nagy jövő vár hazájában.

A 144 betértek bő fele tudja úgy, hogy voltak zsidó felmenői, akiknek a többsége kényszer hatására hagyta el hitét szerintük. A legtöbben éveken keresztül készültek a zsidó hit felvételére, egyikük, Even Centeno azt mondta a Zsidó Hírügynökségnek, hogy úgy érzi, hazaérkezett, valóra vált az álma.

A 114 zsidó, akik közösen tértek be, azért még természetesen két zsidó közösséget alkot majd, többségük a hászidizmust követi egy 2012-ben betért vezető irányításával, maradékuk pedig a szefárd zsidó liturgiát és szokásokat, amelyeket hitük szerint csak az erőszaknak engedve hagytak el őseik. A judaizmushoz egy a zsidó vallási szokásokat is integral keresztény, “messianista” vallásgyakorlaton keresztül jutottak el.

Ezt a tömeges betérést ugyanúgy a világ egyre növekvő számú “judaizáló”, saját magukat valamiképpen zsidónak tekintő közösségeit támogató szervezetnek, a Kulanu-nak (a szó magyarul azt jelenti: Mindegyikünk) köszönhetjük, mint a tavalyi hasonló alkalmat az Afrika melletti szigeten, Madagaszkáron, amelyről szintén azonnal hírt adtunk. A madagaszkári zsidó közösséget a tavalyi tömeges betérés hozta létre.

“Új folyamat kezdődött a zsidó történelemben” a Kulanu egyik vezetője szerint, a holokauszt és a zsidó állam újjáalapítása után a zsidó nép újjászületésének vagyunk a tanúi. Úgy látja, hogy a zsidó nép tartalékai elsősorban nem az egyre szekulárisabb Nyugaton vannak, hanem Afrikában, Dél-Amerikában és Indiában.

A betérési és házasodási procedúra után a közösség egyik fiatal tagja egy nagy péntek esti vacsorán tervezte vendégül látni a nicaraguai zsidóság jelentős részét, mintegy 70 embert az otthonában.

Isten hozta Önöket a zsidó történelem új korszak

A The New York Jewish Weeek írása alapján

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008