mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Mai születésnapos: Básti Juli, egy tragikusan groteszk hősnő

2017-08-10 19:52:03
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Básti Lajos tévedett: féltette a lányát a színészettől, de egy elementáris tehetséget nem lehet megóvni saját magától. Színpadi jelenléte olyan erőteljes volt pályája elejétől fogva, hogy a tragikus groteszk új minőségét teremtette meg.


b__stijuli.jpg

Titokban készült a felvételire, a katolikus iskolában nevelt és a magyar filmtörténet egyik legszebb református alakját, Torma Gedeon igazgató urat (Abigél) halálos betegen játszó zsidó színész, Básti Lajos, az édesapja nagyon szerette volna, ha elfelejti a Színművészetit. Nem felejtette el.

Miután végzett Kaposváron kapott állást, Pestre a kivételes Katonába került, itt játszotta a zsarnokság tragikusan abszurd, félelmetesen röhejes példázatában, az Übü királyban Übü mama szerepét úgy, hogy mással már nehéz is elképzelni. Ebben maradt a legjobb, a nyomorúságos és a fájdalmas, riasztó elegyítésében. Rendkívül jól poentírozó, páratlanul erőteljes figurákban, a viszolyogtató színrevitelében, amely határos a komikussal.

Gogol polgármesternéje, hiszen Gogol köpönyegéből bújt ki az abszurd dráma is, a három nővér szomorúan reménytelen, líraian szánalmas Másája, Lady Anna, akit a nagyszabásúan ocsmány Gloster rokona koporsója mellől csábít el. Básti Juli gesztusai, mondatai levakarhatatlanok, eltüntethetetlenek az emlékezetből. Zavarbaejtő, nagy színésznő.

Ráadásnak, további meglepetésnek ott vannak még közös dalai Cserhalmi Györggyel és Kulka Jánossal Bereményi Géza szövegeire, Dés László zenéjére, az indítás 1998-ban és 2008-ban a következő, jövőre ismét esedékes lesz az új lemez.

Básti Juli úgy öregszik és fiatalodik, csúnyul meg és szépül vissza, ahogyan csak akar. Ma 60 éves. Isten éltesse
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008