mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Újabb tabudöntő lépés: nyithat az ortodoxia a vegyesházasságokban élők felé

2017-08-11 11:38:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Egy frissen végzett nyitott ortodox rabbi éles vitát robbantott ki nemrég, amikor azt javasolta, hogy forduljunk nagyobb figyelemmel a vegyesházasságokban élő, azokat tervező zsidók és nem zsidó partnereik felé egyaránt. Hangsúlyozta, hogy nem a vallásjogot akarja megváltoztatni, csak az elutasítás, kizárás kultúráját.


vegyesh__zass__g.jpg

A vegyesházasságokat a konzervatív mozgalom sem engedélyezi, tavaly decemberben kizárták maguk közül egy rabbit maguk közül, mert közreműködött egy „vegyes” esküvőn, aztán még két prominens vallási vezető is távozott, mert nem fogadták el a döntést és azóta ők is összeadnak zsidókat és nem zsidókat.

Pár hete viszont a „nyitott ortodoxia” tanintézetének frissen végzett diákja, a nemrég rabbivá avatott Avram Mlotek, a tekintélyes zsidó újságban, a Jewish Weekben próbálta meggyőzni az olvasókat és kollégáit, hogy nyitni kell a vegyesházasságokban élők felé.

Azt tapasztalta, hogy a „megszégyenítés” taktikája nem vált be, nem tántorított el senkit a vegyesházasságtól. „Ahhoz, hogy a népek fénye (ez a kifejezés a prófétákra utal), ideje felülvizsgálnunk a vegyesházasság törzsi megközelítését, és ehelyett üdvözölnünk kell a másikat a zsidóság családjában”.

Mlotek rabbi alma matere közleményben tisztázta, hogy természetesen nem fogadják el a vegyesházasságot, de a már vegyesházasságban élőket minden erejükkel szeretnék bevonni a zsidó közösségbe anélkül, hogy további vegyesházasságokat bátorítanának.

Azt a fiatal rabbi maga is leszögezte, hogy nem venné részt rabbiként egy vegyes pár esküvőjén, de szerinte nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ne legyünk elutasítóak velük, segítsük a pár mindkét tagját minél közelebb kerülni a zsidósághoz. Nem a halachát, a zsidó vallásjogot akarja megváltoztatni, csak a merev elutasítás kultúráját. Szerinte csak a nyitottság és a befogadó szeretet tarthatja a vegyesházasságban élőket a zsidó közösségben.

Mlotek rabbi felidézi a Talmud híres történetét, amely szerint egy betérni szándékozó ember arra kérte Hillelt, hogy foglalja össze számára a Tórát, amíg fél lábon áll. Hillel megtette és hozzátette, hogy „a többi kommentár. Menj és tanuld meg”. Hillel tanítását kéne követnünk, úgy látja, a vegyesházasságok esetében is.

A The New York Jewish Weeek írása alapján

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008