mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Mai szülinaposunk: Pete Sampras, azaz „Peti”

2017-08-12 21:54:00
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

E sorok írója, aki egykorú e cikk hősével és nagy sportrajongó, Pete Sampras minden közvetített meccsét látta.  Az összeset. Szurkolt neki. Osztozott sikereiben és kudarcaiban. Ő volt számára „Peti”, egy családtag.


sampras_1.jpg

Petros „Pete” Sampras 1971. augusztus 12-én születik az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. Édesapja Soterios „Sam” Sampras (80) egy lengyel zsidó anya (Sarah Steinberg) és egy görögkatolikus apa (Costas Sampras) gyermekeként látja meg a napvilágot Chicagoban.

Édesanyja, a görög Georgia Vroustouris 25 éves, amikor egyetlen fillér és angoltudás nélkül elhagyja szülővárosát, egy bizonyos Spártát és az Újvilágba megy szerencsét próbálni. Washingtonban találkozik leendő férjével. Egymásba szeretnek, házasságot kötnek.

Négy gyermekük születik: időrendben Stella, Gus, Pete és Marion. Stellaból a Kaliforniai Egyetem (UCLA) vezető teniszedzője lesz, Gusból sportmenedzser válik (Pete elsőszámú üzleti tanácsadójaként), Marion pedig tanárnői munkát kap Los Angelesben.

A hattagú Sampras család Washingtonból a Maryland állambeli Potomacbe költözik, ahol Sam Samprasra, a kitűnő repülőgéptervező mérnökre igényt tart az Egyesült Államok Légiereje.

A cseperedő kis Pete alig hároméves, amikor egyik nap a házuk pincéjében talál egy fura alakú fadarabot. Később megtudja, hogy ezt az érdekes valamit teniszütőnek nevezik.

A marylandi házat idővel kaliforniaira cserélik, mivel Sam 1978-ban állás vállal egy repülőgépgyártó cégnél Palos Verdesen.

A melegebb kaliforniai időjárás arra sarkalja a Sampras gyerekeket, hogy elkezdjenek a szabadban ütögetni. A szülők befizetik őket a helyi tenisz klubba, a Peninsula Racquet Clubba.

Pete, akinek addig annyi volt a tenisztudománya, hogy a falnak vagdosta a labdákat, viharos gyorsasággal kezd fejlődni. 

Látva fiúk tehetségét, a Sampras szülők, akik azért konyítanak valamit a teniszhez (az a bizonyos ütő a pincében is egykor az apáé volt), Peter Fischert, a helyi teniszedzőt (aki a civil életben gyermekorvos) kérik fel, hogy kezdjen valamit a nyolc éves Pete-tel.

Habár Fischer nem egy nagytapasztalatú edző, mégis sikeresen ismeri fel Pete erősségeit és gyengéit, kialakítva ezzel teniszjátéka alapstratégiáját. Sampras 12 évesen már a 14-évesek bajnokságában játszik. Győz és újra győz.

Tizennégy éves, amikor Fischer ráveszi, hogy alapvonaljátékról váltson át szerva-röpte játékra. Ugyanekkor kezdi el először használni az egykezes fonákot kétkezes helyett.

Fischer sok energiát öl Sampras adogatásának fejlesztésébe. Kitalálja, hogy csak azután mondja meg a labda becsapódásának helyét, miután Sampras már feldobta a labdát a szervához.

Kiismerhetetlenné válik adogatójátéka, mozgásából ellenfelei nem képesek megérezni, hogy hova is jönnek labdái.

Fischer, aki inkább kritizál, mint dicsér, folyamatosan emeli elvárásait Pete-tel szemben, emlékeztetve tanítványát legnagyobb idolja, a legendás ausztrál Rod Laver elérni kívánt sikereire.

Sampras tinédzserkori éveit kizárólag a tenisz határozza meg. Nincs iskolai barátja, nem jár osztálytársaival bulizni. Kizárólag a teniszklubból vannak haverjai.

1987-et írunk, amikor a tizenhat éves Pete bekerül az Amerikai Tenisz Szervezet (USTA) 18 éves fiúknak kiírt bajnokságába. Második lesz egyesben – a döntőben egy bizonyos Michael Changtől kap ki.

Pár héttel később megkeresi élete első fizetését: 7000 dollárt kap a Newsweek Champions Cup harmadik fordulóba jutásért. Ezzel gyakorlatilag profivá válik, kiveszik az iskolából, 1988-ban felkerül a világranglistára (311.).

Elég szerényen kezdi profi pályafutását, csupán Rómában nyer párosban Jim Courier oldalán (Courierből szintén világelső lesz). Csak egyetlen Grand Slam tornán indul, a US Openen, ahol mindjárt az első körben kihullik.

A következő évben négy fordulót megy a US Openen úgy, hogy közben megveri a címvédő Mats Wilandert. 

Nem sokkal később Sampras és Fischer útjai szétválnak. Egy interjúban Fischer arról beszél, hogy Sampras nem edz eleget. „Egyedül a világelsőség elfogadható.” – mondja, mire Sampras apuka visszakérdez: „És mi van, ha a fiam 5. akar lenni?” „Elfogadhatatlan” – válaszolja Fischer.

Ettől kezdve három évig nem beszélnek egymással, és később sem alakul ki közöttük nagy barátság. (Ráadásul Fischer 1998-ban gyermekmolesztálásért több évre börtönbe is kerül.)

Ugyanakkor Sampras kétségkívül hálás lehet Fischernek azért, hogy olyan nyomást gyakorolt rá fiatal éveiben, ami hozzásegítette később ahhoz, hogy nem csupán egy jó teniszező, hanem igazi bajnok vált belőle.

Térjünk vissza a kronológiához. Mégpedig az 1990-es évhez. Négy kör Melbourne-ben januárban, az első tornagyőzelem februárban, Philadelphiában. Kiesés az első fordulóban Wimbledonban. Ezek után 12. helyen kiemelve várja Sampras a US Opent.

Adogatásainak köszönhetően túljut az első fordulókon, majd a negyeddöntőben öt szettben legyőzi Ivan Lendlt, az elődöntőben John McEnroe-n is túljut.  A döntőben Andre Agassi várja.

Sampras és Agassi – két homlokegyenest eltérő stílust képviselő fiatal titán: Sampras a konzervatívabb, visszafogottabb, a nagy elődök (főként Laver) viselkedését és öltözetét követi, míg Agassi hosszú hajával, hagyományoktól eltérő ruházatával és nyitott személyiségével egy erős kontraszt. (Legendás rivalizálásuk később meghatározza az 1990-es évtized professzionális teniszét.)

Agassi a fináléban nem sokat tud kezdeni ellenfele szerváival, így a vége sima három játszmás győzelem (6-4, 6-3, 6-2) Pete javára. Sampras 19 évesen és 28 naposan mindenidők legfiatalabb US Open győztese lesz. Becenevet is kap a médiától: ő lesz Pistol Pete, pisztolygolyóként kilövellő adogatásai miatt.

sampras_2.jpg
A Sports Illustrated címlapján 1990 szeptember 14-én: „Csillag született”


„Amikor 1990-ben győztem, még nem voltam kész személyiség és nem voltam kész játékos. Csak volt két jó hetem.” – említi Sampras (1) egy interjúban Peter Bodonak, a neves szakírónak.

Sampras még 1990-ben megnyeri a Grand Slam Cupot is, ahol az év 16 legjobb Grand Slam játékosa szerepel. Összesen 6.5 millió dollárt kasszíroz az évben.

1991 nem úgy sikerül, ahogy várja: sérülés miatt kihagyja az Ausztrál bajnokságot, Párizsban és Wimbledonban is csak két fordulót megy. A US Open címvédőjeként a negyeddöntőben búcsúzik.

1992-ben Sampras új edzővel, egy korábbi TOP 10-es játékossal Tom Gulliksonnal kezd dolgozni. Gullikson ragaszkodik ahhoz, hogy Sampras több időt töltsön salakos pályán, ahol a labda lassabban pattan el a földtől, mint kemény borításon. Ezzel Pete-nek több időt kell töltenie ütéseivel és stratégiájának finomításával, mint adogatásaival.

1992-ben negyeddöntőig jut Melbourne-ben, Wimbledonban az elődöntőig menetel, de ott megállítja egy igazi nagy adogatógép, a horvát Goran Ivanisevics.

Az amerikai bajnokságon Courieren is túljut a négy között, ám gyomorbántalmak miatt nem százszázalékos állapotban áll ki a döntőre a svéd Stefan Edberggel szemben: a vége négyjátszmás vereség (3-6, 6-4, 7-6, 6-2). 

A vereség ellenére az év összességében remekül sikerül számára: 5 tornagyőzelem, 70 mérkőzésen hagyja el győztesen a pályát, 1.5 millió dolláros éves kereset.

Az 1992-es New York-i döntő után Sampras 19 meccset nyer zsinórban a következő hat hónapban.  Elődöntő Melbourne-ben, áprilisban Courier legyőzésével világelső.

A francia teniszbajnokságon a 8 között állítják meg, és első kiemeltként indul júliusban Wimbledonban. Sampras bombaformában játszik, túljut a címvédő Agassin, a háromszoros bajnok Boris Beckeren is. A döntőben a világranglista második Jim Courierrel csap össze. Négy kemény játszma és 22 ász után begyűjti első wimbledoni címét.

Wimbledoni formáját New Yorkra is átmenti: a 15. helyen kiemelt Cedric Pioline legyőzésével a US Opent is megnyeri.

Pete-et sokan kritizálják szenvedélymentes, introvertált viselkedése miatt. A korábbi nagy amcsi tenisztárokkal, McEnroe-val vagy Connors-szal ellentétben, jólnevelt, udvarias, botránymentes attitűdje sokaknak kissé unalmasnak tetszik. Később sok helyen magyarázza ennek okait: őt kizárólag a győzelem elérése foglalkoztatta a pályán.

sampras_3.jpg
Összesen hét alkalommal puszilhatta Wimbledon serlegét
 

Sampras először győz az Australian Openen 1994-ben. Majd, sorozatban harmadszor, ismét a nyolc között búcsúzik a Roland Garroson. Ott, ahol soha nem sikerül dominálnia.

Sikeres wimbledoni visszatérés következik: megvédi bajnoki címét, ezúttal Ivanisevicet veri a végén (7-6, 7-6, 6-0).

Egy bokasérülés hat hét kihagyásra kényszeríti, ennek következtében nem tudja igazi játékát nyújtani New Yorkban sem: kiesik a negyedik fordulóban, de világelső marad.

1995 elejére Sampras érzelmi válságba kerül, mikor megtudja, hogy edzője Gullikson agytumorban szenved. Az Ausztál bajnokság elődöntőjében egy emlékezetes ötszettes drámában legyőzi Couriert. A meccs közben egy szurkoló bekiabál: „Gyerünk Pete, meg tudod csinálni az edződért!” Megcsinálja, könnyek között, de megcsinálja. A döntőben már nem bír Agassival, négy játszmában alulmarad. Agassi lesz a világelső.

sampras_4.jpg
Könnyek az edzőért az Ausztrál bajnokság elődöntőjében 1995-ben
 

A francia bajnokság szokás szerint rosszul (első fordulós kiesés), az angol szokás szerint jól sikerül: sorozatban harmadszor is Wimbledon bajnoka lesz. Szeptemberben New York is az övé (Michael Changot győzi le három sima játszmában). Így ismét ő a férfi világranglista vezetője. 

Gullikson 1996 májusában elveszti harcát a rákkal szemben, temetésén Sampras is a koporsó vívők között. Ugyanebben az évben Sampras befejezi többéves kapcsolatát a dél-afrikai születésű jogász-tanuló, Delaina Mulcahy-vel.

Kiderül, hogy enyhe vérszegénységben szenved (Beta-Thalassemia), genetikailag alacsony a hemoglobin száma, ami ugyan élethosszig tartó állapot, de teljes értékű életet biztosít (a betegség jellemző a szefárd zsidókra).

Sampras edzéseit Gullikson halála után Paul Annacone, az egykori kiváló amerikai párosjátékos veszi át. 7 évig tart szakmai kapcsolatuk, ami a férfi tenisz egyik legnagyobb sikersztorija.

Sampras 1997-ben folytatja diadalmenetét: másodszor is Melbourne bajnoka lesz, és negyedszerre is győz Wimbledonban. Ezzel a 25 éves Sampras tizedik Grand Slam címét szerzi, ami már csak kettőre van Roy Emerson 12 bajnoki elsőségétől, és egyre Björn Borg és Rod Laver 11-étől.

A szerelem is megtalálja újra: a színésznő Kimberly Williamsszel kezd járni. 1999-ig lesznek együtt.

Sampras nyeri Wimbledont és bár csak ezt az egy Grand Slam címet szerzi 1998-ban, mégis világelső tud maradni.

1999-ben és 2000-ben megvédi wimbledoni bajnokságát, ez így 7 wimbledoni elsőség nyolc éven belül. Lenyűgöző rekord.  2000-es győzelme egyben 13. Grand Slam címét jelenti, ezzel megdönti Roy Emerson rekordját. 

1998-ban Los Angelesbe költözik, hogy közelebb legyen családjához. Hollywoodban megismerkedik későbbi feleségével, aki a változatosság kedvéért ismét egy színésznő: Brigitte Wilson. (Véletlen egybeesés, hogy Sampras ütője Wilson márkájú haha.)

2000. szeptember 30-án rendezik bazi nagy görög-zsidó lagzijukat. Két fiúk születik Christian Charles (2001) és Ryan Nikolaos (2005).

2001-ben sérülések által sújtottan Sampras nyolc szezon után először Grand Slam cím nélkül marad – bár a US Open finálé így sem rossz eredmény.

Wimbledonban a nyolcaddöntőben ötszettes drámában marad alul egy nála 10 évvel ifjabb teniszezővel szemben, akit akkor még csak úgy kezelnek, mint aki, ismeretlen teniszezőknél nem ritka módon, éppen az aktuális világelső ellen játszotta élete játékát. A copfos fickó meglepő módon képes kezelni Sampras mitikusan visszaadhatatlan szerváit, elképesztő fogadásokat üt és a vége 7-6 (7), 5-7, 6-4, 6-7 (2), 7-5 a javára. A 19 éves győztest úgy hívják, hogy Roger Federer. A legendás meccset ma már trónfosztásként vagy őrségváltásként emlegetik.

sampras_5.jpg
Őrségváltás


Majd minden kritikus Sampras visszavonulását várja, amikor 2002 őszén, 31 évesen, szeretett tornáján, a US Openen, ahol 12 évvel korábban érte el első nagy sikerét, még utoljára megmutatja. Stílusosan ismét a nagy rivális és barát, Agassi az ellenfele. Behúzza a 14. címet is. A sajtó ódákat zeng kitartása és hatalmas szíve miatt.

sampras_6.jpg
Az utolsó


„Minden idők legnagyobbjaként” még nekivág a 2003-as szezonnak. Nyilatkozik az USA Today-nek (2): „Ha fogadni kéne, nem lennék 100% biztos abban, hogy ez az utolsó évem, de határozottan lehetséges. Ugyanakkor továbbra is imádok játszani és továbbra is érzem, hogy tudok még nagy tornát nyerni. Amikor játszok, tudom, hogy mire képes még a szívem és mennyit kell adnom a győzelemért. Addig, amíg hiszel magadban, bármit elérhetsz.”

2003 augusztusában visszavonul. Emlékezetes búcsúünnepséget szerveznek számára a US Openen. Megható mondatok, könnyek és tapsvihar közepette intenek búcsút Pete Samprasnek, aki végül elérte célját: nagy sportolóként és elismert emberként vonul vissza az aktív versenyzéstől.

sampras_7.jpg
Búcsú


Visszavonulása után is szívesen teniszezik meghívásos meccseken. 2007-ben Federerrel játszik Szöulban és Kuala Lumpurban – két szoros, rövidítéses harcban marad alul.

2008-ban legyőzi Tommy Haast, a korábbi világranglista másodikat, majd újra kikap Federertől három szoros játszmában New Yorkban, a Madison Square Gardenben.

2009-ben John McEnroe-t és Patrick Raftert veri Bostonban.

2009-ben személyesen szemtanúja lesz Wimbledonban Federer 14. Grand Slam címének, mellyel Pete rekordját adja át múltnak (Federer majd nyer hozzá még ötöt).

Év végén Federerrel, Agassival és Nadallal együtt bemutató páros meccset játszik Indian Wellsben, a bevételt a Haiti földrengés károsultjainak felajánlva.

sampras_8.jpg
Bazi nagy görög-zsidó család: Marion (húg), Stella (nővér), Sam (apa), Georgia (anya), Pete, Ryan (gyerek), Brigitte (feleség), Christian (gyerek) és Gus (báty)


2011 novemberében, 40 évesen Milos Raonic-csal játszik bemutató mérkőzést: Pete veszít, de az éjszakában még mindig ott süvítenek 200 km/h-t meghaladó pisztolylövései…

Gottdank Tibor
 

Jegyzetek:

(1) Tennis, 36. (2000. szeptember): 60.
(2) O'Connor, Ian. "Sampras Believes He Still Has a Major Left in Him." USA Today (January 3, 2003): 4C.

Felhasznált források:


https://www.theguardian.com/sport/2007/jul/01/tennis.features
https://hu.pinterest.com/pin/518969557033644748/
http://www.encyclopedia.com/people/sports-and-games/sports-biographies/pete-sampras
https://en.wikipedia.org/wiki/Pete_Sampras
http://www.samprasfanz.com

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008