mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

A magyar kormány támogatásával újra régi pompájában tekinthető meg a szegedi zsinagóga

2017-09-07 17:33:25
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Vasárnap adták át ünnepélyes keretek között a felújított szegedi zsinagógát, a 114 éves épület külső rekonstrukciójához szükséges 950 millió forintot a magyar kormány biztosította. Az alábbiakban Heisler Andrásnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének az eseményen elhangzott beszédét olvashatják.


szeged_1.jpg

Tisztelt Ünneplő Közösség!


Pontosan ma, szeptember 3-án van az Európai Zsidó Kultúra napja. Egy igazi zsidó ünnep, egy igazi európai ünnep, amiről egy rendkívüli művészeti rendezvénnyel, egy fantasztikus előadással, ráadásul Európa egyik legszebb zsinagógája külső felújításának átadásával fogunk megemlékezni itt Szeged belvárosában, a Gutenberg téren.

A magyar kormány nagyvonalú támogatásával újra régi pompájában tekinthető meg a magyar szecesszió építészeti remeke. A felújítás első szakasza, az épület külsejének restaurációja ezzel befejeződött. Köszönöm, a magyar kormányt képviselő B. Nagy László országgyűlési képviselőnek, Csongrád megyei fejlesztési biztosnak köszöntő szavait, és biztosíthatom, hogy a felújításra fordított összegek nemes célt szolgálnak, a magyar nemzeti vagyont gyarapítják.  Sajnálom, hogy a munkákat finanszírozó kormány részéről, Budapestről senki nem érkezett az átadásra. Az esemény megérdemelte volna azt. Ez nem egy emléktábla avatása, hanem egy milliárdos költségvetésű folyamat volt.

Hölgyeim és Uraim!


Nehogy rossz érzés legyen e miatt Önökben, nehogy elkeseredjenek! Bennünket ez tény optimizmussal tölt el. Optimizmussal, mert abban bízunk, hogy a távolmaradás pontosan annak a jele, hogy a kormány a korábban ígért második szakaszt követően, a zsinagóga teljes belső felújításának befejeztével szeretné a megérdemelt babérokat learatni. Hiszünk abban, hogy folytatódni fog a munka az építészeti műremek belső felújításával, s a virtuális babérleveleknek pedig a nagyvonalú finanszírozó homlokán lesz a helye.

Különlegesen zajlott maga a felújítás. Határidőben és botrányoktól mentesen. Pedig a médiában szinte naponta találkozunk sikertelen közbeszerzési eljárásokkal, túlszámlázásoktól hangos a sajtó, országszerte pótköltségvetésekről, befejezetlen beruházásokról olvashatunk. 

szeged_2.jpg

Igaz, a Szegedi Zsinagóga külső felújítása sem történt különös események nélkül. Lényegét ennek az adta, hogy itt nem pótköltségvetést kellett az államtól kérni, hanem ellenkezőleg, engedélyt arra, hogy az eredeti költségvetésen belül a megtakarításokból plusz munkákat is el lehessen végezni. Igen, ilyen kivitelezői csapattal, ilyen szakmai kontrollal, a szegedi közösség – kiemelten Lednitzky András elnök – elkötelezettségével, a MAZSIHISZ, mint szerződő fél transzparenciájának új szellemiségével sikerült a magyar zsidó történelem egy szakrális gyöngyszemét eredeti szépségében helyreállítani.

Azt hiszem, mindnyájan, minden hazáját szerető magyar állampolgár boldog lenne, ha a beruházások ilyetén gyakorlata bevett szokássá válna Magyarországon. Szívből gratulálok az érintetteknek!

Itt és most kell elmondanom azt is, hogy néhány hét múlva ünnepli a világ zsidósága egyik legnagyobb ünnepét, a zsinagógai Új esztendő beköszöntét. Nekünk, magyar zsidóknak nagyobb ajándék el sem képzelhető annál, mint hogy – ha ma még csak részlegesen is – de visszakapjuk eredeti szépségében Európa talán egyik legszebb zsinagógáját. A magyar főrendként élt és először itt, Szegeden, magyar nyelven prédikáló világhírű rabbiként számon tartott Lőw Immánuel elégedetten tekinthet le ránk, késői utódaira A diaszpóra magyar zsidósága a többségi társadalom segítségével őrzi és megbecsüli szakrális helyeit.

Hölgyeim és Uraim!

S most engedjék meg, hogy magam mellé hívjam Tordai Pétert, a MAZSIHISZ egykori, a budapesti Frankel Leó utcai zsinagóga jelenlegi elnökét. Az ő segítségével szeretnénk egy adósságunkat pótolni. Tordai elnök úr a MAZSIHISZ által alapított „A magyarországi zsidóságért díj” ötletgazdája és kezdeményezője. 2015-ben a díjat a MAZSIHISZ grémiuma Farkas Andrásnak, a C&T Hungary Utazási Iroda ügyvezetőjének ítélte. Két éve nem tudjuk átadni azt, mert díjátadó közgyűléseinkről Farkas András barátunk külföldi útjai okán mindig kimentette magát. Ezért gondoltuk, a mainál méltóbb alkalmat nem találhatunk a díj utólagos átadására. 

Farkas András több mint húsz éve a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság titkára. Rendszeresen részt vesz - nem zsidóként - programjaink szervezésében. A hitközséggel közösen szervezte a Szegeden tartott Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Országos Szövetsége alapító rendezvényét, amelynek országos alelnöke, a szegedi szervezet titkára lett. 2000-ben a Szegedi Zsidó Hitközségtől Lőw Lipót emlékplakettet, 2010-ben Szeged Város önkormányzatától Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérmet kapott. Szívből gratulálok Andrásnak és köszönöm azt a rengeteg önzetlen munkát, amit a magyarországi zsidók érdekében tett, köszönöm elkötelezettségét Izrael és Magyarország, a két nép barátsága mellett.

Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm figyelmüket, zsidó hittestvéreimnek pedig az ősi jókívánság szavaival lösónótajvo tikoszévu-t kívánok a beköszöntő 5778-as zsinagógai esztendőre, és minden kedves vendégünknek jó szórakozást a mai estére.   

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008