mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Mai szülinapos: Gloria Gaynor, az I will survive énekese, a holokauszttúlélők diszkósztárja

2017-09-07 20:28:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Bulikban, amikor épp leülne a hangulat, megszólal az áldozatok legyőzhetetlenségének himnusza, hogy mindenki együtt üvöltse önmagán kívül: I will survive, túl fogom élni. Ahogy a zsidó nép, az örök túlélők népe. A ma Gloria Gaynor énekli minden bántalmazottak zsidó himnuszát.


gloria_gaynor.png

Vannak megfigyelők, akik szerint nem képzelhetőek el zsidó lányavatások, bát micvák Gloria Gaynor száma nélkül, amikor felrobban a táncparkett. Így lesznek a lányavatások a női egyenjogúság követelésévé. Mert ez a szám arról szól, hogy az elnyomottak igenis erősek, nem hagyják magukat, övék a messiási jövő. A vallási kisebbsége3k, az etnikai kisebbségek, a szexuális kisebbségek spontán tüntetéseinek elengedhetetlen kelléke ez a dal és az energia, amelyik árad belőle, valóban felszabadító erejű.

Aki az I will survive-ot énekli ordítva, annak nem árthat senki és semmi. És melyik az az üldözött kisebbség, amelyet ezredéveken át bántalmaztak és amelyik mégis él és élni fog, amíg el nem jön, még, reméljük, a mi napjainkban, a Messiás? Igen, mi, zsidók. Ez a dal rólunk és nekünk szól. Nem véletlen, hogy Gloria Gaynor imádja Izraelt, az elnyomottak legyőzhetetlenné válásának talán egyetlen igazi történelmi példáját és Izrael is imádja Gloria Gaynort.

Énekelt imát héberül az áldott emlékű Simon Peresznek, mint a Peresz-központ békenagykövete, megkapta az izraeli követség Martin Luther King-díját tavaly és alig tudott megszólalni a meghatottságtól: „mélyebben felkavart ez a kitüntetés, hogysem szavak kifejezhetnék” – mondta. „Örökké hálás leszek érte”. Első pillantásra szeretett bele Izraelbe és az érzés kölcsönös volt és örökre szólt.

Pár éve pedig új fejezetet nyitott a holokauszt történelmi emlékezetében: egy ausztrál művész holokauszt-túlélő édesapja és lányunokái táncoltak a híres auschwitzi felirat, a táborbejárat előtt tulajdonképpen, az I will survive taktusaira. Túléltük, élünk, győztünk, itt vagyunk, együtt a láényunokáinkkal, Izrael népe él. I survive, I will survive. Éljen a szenvedők vigasza, éljen a túlélődiszkó. Ezt üzenték a képsorok és a nagypapa „túlélő” feliratú pólója. Ez tette végleg a mienkké Gloria Gaynor extatikus számát, amely olyan, mint egy ökölbe szoruló kéz a levegőben. Erős, de nem üt. Az élet győzelme a halál felett. Az őrjöngő életimádat diadala. Mert igenis mindig mi győzünk, az elnyomottak és megalázottak. Ezt hirdeti, minden további szónál ékesebben az I will survive, az emberiség egyik legszebb, legbátrabb slágere. Bulizzanak Önök is ezzel a bátor holokauszt-túlélővel.

A túlélés énekese, Gloria Gaynor 68 éves lett. Isten éltesse túl, az emberi kor legvégső határáig. Önök meg énekeljenek és táncoljanak. Ma túlélőbuli van.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008