mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Emlékezés és jövő: 140 éves az OR-ZSE

2017-09-10 22:01:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Két kiemelkedő történelmi eseményt ünnepelt idén a magyarországi zsidóság: az emancipációs törvény megszületésének 150. és a Rabbiképző Intézet megnyitásának 140. évfordulóját. A kettős és egymástól elválaszthatatlan évfordulóra kétnapos konferenciával emlékeztünk.A két nap eseményeit, amely tudományos és személyesebb hangvételű előadásokat, workshopot, ünnepi koncertet és a második nap ünnepélyes kezdeteként rabbi- és rabbihelyettes-avatást is magában foglalt, a szeptemberi tanévkezdés és a Zsidó Kulturális Fesztivál ekkor zajló eseményei ellenére rendkívül magas érdeklődés fogadta.

konferencia_140_3.jpg

A konferencia megnyitásán, illetve eseményein a két fő szervező, Dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Dr. Schőner Alfréd főrabbi, az OR-ZSE rektora mellett részt vett: Dr. Erdő Péter prímás, esztergomi-budapesti érsek; Dr. Gáncs Péter, evangélikus püspök képviseletében Dr. Lackner Pál püspök, a Magyarországi Evangélikus Püspöki Tanácsának titkára; Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében Hegyi László, miniszteri főtanácsadó; és Dr. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár; Szűcs Balázs, a Párbeszéd Magyarországért egyházügyi és nemzetpolitikai tanácsadója; az ELTE BTK képviseletében Dr. Boros Gábor dékánhelyettes; a MAZSIHISZ és a BZSH vezetősége, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Ács Tamás a BZSH elnöke, Goldmann Tamás, a MAZSIHISZ alelnöke, dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója valamint a budapesti és a zsidó hitközségek elnökei, rabbijai, keresztény egyházak és a magyar akadémiai és tudományos élet reprezentáns képviselői.   

konferencia_140_1.jpg

Az első napon, a MAZSIHISZ-BZSH Síp utcai Dísztermében Dr. Frölich Róbert országos főrabbi köszöntő szavait követően négy előadással vette kezdetét az esemény. Dr. Schweitzer Gábor az emancipációs törvényt és annak következményeit foglalt össze, Dr. Polnauer Sándor, berni főrabbi személyes tapasztalatai alapján mutatta be egy Budapesten végzett neológ rabbi európai pályáját, Dr. Kotel Da-Don, Horvátország főrabbija a horvátországi zsidóság elmúlt évtizedeit és jelenét ismertette. Dr. Peremiczky Szilvia pedig a magyar nyelvű zsidó kultúra születéséről és kezdeteiről beszélt. Délután került sor négy, nagy érdeklődést kiváltó workshopra, amelyekben az érdeklődök 20-20 percen keresztül rövid beszélgetésben vehettek részt, négy különösen fontos és érdekes témát érintve. Dr. Frölich Róbert, országos főrabbi a modern világ és a halacha témájáról, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke a magyar zsidóság nemzetközi kontextusairól, Ács Tamás, a BZSH elnöke a neológ Budapestről, Dr. Lichtmann Tamás egyetemi tanár, az OR-ZSE Doktori Iskolájának elnöke pedig a magyar zsidó felsőoktatás kihívásairól vezetett beszélgetést.

konferencia_140_2.jpg

A második nap ünnepélyes és nagy fontosságú eseménnyel indult, a 140. évforduló jelentőségét is kiemelve: négy év után ismét rabbi- és rabbihelyettes avatásokra került sor. Az idén júniusban sikeres rabbi vizsgát és rabbihelyetttesi vizsgát tett és diplomát szerzett Fináli Gábor, Petrovits Péter rabbik és Schwarcz Péter rabbihelyettes avatását a zsúfolásig megtelt zsinagógában, valamint az udvaron elhelyezett kivetítőn követhették figyelemmel a megjelentek. Dr. Schőner Alfréd rektor, főrabbi avatóbeszédében így fogalmazott: „Izrael a XXI. századi csúcstechnológia korában is meghallja a hitre szomjazó ember sóhaját. Legyetek a neológia eszményének tanítói! A párbeszéd hívei! Aki, a zsidóság évezredes kultúráját egyezteti a judaizmus tudományosságával. Legyetek az istenhit elkötelezettjei! (…) Legyetek a hagyomány láncolatának éber őrei!" Petrovits Péter és Schwarcz Péter köszönőszavai után Kardos Péter főrabbi, a magyar rabbikar doyenje részesítette rabbinikus áldásban az avatottakat.

Az ünnepélyes konferencia ezután előadásokkal folytatódott. Dr. Schőner Alfréd rektor-főrabbi „Emlékeim a szemináriumból” címmel tartotta meg előadását, Dr. Lengyel Gábor hannoveri rabbi az OR-ZSE-val kapcsolatos emlékeit osztotta meg, végezetül Kardos Péter főrabbi a nagy mesterekre, tanárokra emlékezett. Délután a Rabbiképző zsinagógájában, a zsinagóga főrabbija, Darvas István a zsinagóga mestereiről beszélt, Dr. Oláh János az egyetem rektora a Rabbiképző múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt, míg Dr. Tamási Balázs adjunktus, az OR-ZSE könyvtárának igazgatója a könyvtár helyét határozta meg előadásában Európa nagy zsidó gyűjteményei között. A konferencia az OR-ZSE Goldmark Kórusának nagy sikerű koncertjével zárult.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008