mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Mágikus vonzerő: Özönlenek a hívek az új ortodox vallási vezetőhöz

2017-09-12 15:12:57
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Amikor a zsinagóga részmunkaidős Tóra-tanítói állást hirdetett, a legjobbnak egy női jelentkező bizonyult, aki a liberális ortodox rabbiképző intézet, a Yeshivat maharat hallgatója. A fiatal nő Izraelben nevelkedett, a szülei reformzsidó és konzervatív zsinagógákban voltak otthon, ő azonban nem elégedett meg a vallásosságnak ezzel a fokával és ortodox lett. Annyira szenvedélyesen érdekelte a Tóra és a Jóisten, hogy úgy döntött, vallási vezetőként fogja szolgálni az ortodox közösséget.„Készülünk a nagy ünnepekre, írjuk a beszédeket, amelyek közül nem egyet én fogok tartani. Vallási kérdésekben azonban még nem dönthetek egyedül, hiszen még csak tanulok” – mesélte a Forward.com újságírójának.

Eddig Michal Kohane Kaliforniában szolgált tanítóként és látott el rabbinikus teendőket.

Mindenki egyetért abban, hogy a tanító fényesen beváltotta a belé vetett reményeket. Voltak, akik ellenezték egy női vallási vezető alkalmazását, de az első találkozás őket is meggyőzte, Michal Kohane mindenki szerint szerény, tanult és karizmatikus vezető.

„Hatalmas tömeg volt rá kíváncsi az első itt töltött szombatján” a közösség vezetője szerint. Biztos benne, hogy továbbra is rengeteg embert vonz majd Michal Kohane alázata és tudása, gondolatgazdag spiritualitása a legkülönbözőbb vallási, politikai, kulturális beállítottságú embereket szólítja meg a mehicá (a férfiakat és nőket elválasztó zsinagógai oldalfal) mindkét oldalán-tette hozzá, mert a női vallási vezetőket alkalmazó ortodox zsinagógákban is van ilyen elválasztás, a nemi egyenlőség ellenére.

Ma már arról is meggyőződött a közösség vezetője, hogy – bár ez nem volt szempont az alkalmazásánál – az új vallási tanító nőisége és ebből eredő fokozott érzékenysége jót fog tenni a közösségüknek.

A Forward.com írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008