mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Rudolf Vrba, az auschwitzi menekült, aki megmentette a pesti zsidókat

2017-09-12 16:40:05
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Szlovákiából vitték el 18 éves korában, két évet élt Auschwitzban, mielőtt megszökött és alapos beszámolójával megmentette 20 évesen a pesti zsidóságot. Aztán később híres biokémikus lett.


Rudolf Vrba_1.jpg

Amikor a 20 éves fiú 26 éves társával, Alfréd Wetzlerrel megszökött Auschwitzból, Magyarországon már javában zajlott a gettósítás, kevés idő múlva elindultak a deportálóvonatok, hogy pár hét alatt eltüntessenek a világból egy százados múltú, nagy létszámú magyar közösséget, amely addig hozzátartozott a magyar vidék mindennapjaihoz, a zsidókat. Ez volt a németek által megszállt Európa utolsó érintetlennek maradt zsidó közössége.

Siettek elmondani, hogy az érkezőket nem telepítik le, nem dolgoztatják, nem látják el, hanem megsemmisítik. A legtöbbjüket azonnal, a gázkamrákban és a krematóriumokban, a többieket fokozatosan, de igen kevés idő alatt. Azt, amit eddig véltek tudni a megsemmisítőtáborokról, a jelentés alátámasztotta és kiegészítette, rendkívül alapos beszámolóval próbált segíteni a két fiatalember, amikor minden perc számított, amikor naponta 12000 magyar zsidó érkezett Birkenauba, ahol jelentős részüket azonnal megölték a túlterhelt krematóriumokban. A beszámoló idején zajlott a világtörténelem egyik legnagyobb tömeggyilkossága.

A szöveg lassan terjedt, de nyár elejére nyilvánossá vált és ha a vidéki zsidóság számára már nem is jelentett segítséget, ahhoz alighanem hozzájárult, hogy Horthy kormányzó végül augusztusban leállíttatta a deportálásokat, hogy a budapesti zsidóságra már nem került sor és emiatt nagy tömegeik túlélték a holokausztot.

És ez nem utolsósorban ennek a kivételesen bátor, akkor még mindössze 20 éves fiúnak köszönhető. Mi, kedves olvasóink, neki is köszönhetjük, hogy megszülethettünk. Érdemes lehet megjegyezni a nevét.

Amikor a háború véget ért, elismert biokémikus lett. Még több mint 61 év adatott neki, 2006-ban ment el. Legyen áldás az emléke.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008