mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Új londoni Holokauszt emlékközpont demokratikus választással

2017-09-12 15:26:37
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa és London városa közösen írt ki nemzetközi pályázatot egy Holokauszt Emlékközpont és Oktatási Centrum felépítésére a brit főváros egyik legfrekventáltabb helyén, a Parlament mellett.


london_holokausztemlekkozpont.jpgA londoni Victoria Tower Gardens nevű, a brit Parlament épületének közelében található közparkban 2021. január 27-én tervezik átadni azt a holokauszt emlékközpontot és oktatási centrumot, amelynek megépítéséért még az előző konzervatív kormányfő, David Cameron is síkra szállt. Éppen Cameron volt az, aki tavaly januárban három londoni helyszín közül a főváros legkisebb parkját, a Victoria Tower Gardens nevezte meg a beruházás helyszíneként.

Az emlékközpont 50 millió fontos állami támogatással épül meg azzal a céllal, hogy ne csak megemlékezzen a nácik milliónyi áldozatáról, fejet hajtson a túlélők előtt, de lényeges szempont az is, hogy felhívja a jövő generációinak figyelmét a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet, vallási és faji diszkrimináció életveszélyes voltára.

A létesítmény megépítésére az UK Holocaust Memorial Foundation (az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa) és London városa közösen írt ki nemzetközi pályázatot, amelynek egyik érdekessége, hogy a végső döntésbe a polgárokat is bevonják. A kiírásra 92 pályamunka érkezett, ezek közül tízet választottak ki, amelyeket az ország több pontján bemutattak, és az interneten is közzétettek. Ez azt jelenti, hogy (habár a végső nyertest egy bizottság választja ki), a polgárok szabadon véleményezhetik és minősíthetik a pályázatokat.

A modern demokrácia egyik őshazájának tekintett Angliában egyébként nyílt vita zajlik arról is, hogy sokan ellenzik London legkisebb királyi parkjának beépítését, mert nem szeretnék, ha ez a zöld felület eltűnne a városból. Barbara Weiss építész azt nyilatkozta: nem az emlékezés ellen emel szót, egyszerűen csak nem szeretne semmiféle épületet ebben a kicsiny parkban, még kórházat vagy például művészeti galériát sem.

Igaz, a zöld felület teljes eltűnését az emlékközpont tervezői sem szeretnék, ezért álltak elő azzal az ötlettel, hogy a létesítmény jelentős része, maga az oktatási centrum nem a felszínen, hanem a föld alatt épül meg.

K. Zs.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008