mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Elie Wiesel-emlékmenetet tartottak Máramarosszigeten

2017-09-19 11:29:54
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Szülővárosában, Máramarosszigeten a napokban Elie Wiesel-emlékmenetet tartottak a tavaly elhunyt Nobel-béke díjas író tiszteletére, valamint a holokauszt áldozatainak emlékére. Az eseményről portálunknak Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke nyilatkozott.


wieselemlekmenet_1.jpg

A múlt héten hétfőn megtartott rendezvényen mintegy hatszázan vettek részt, a menet az író szülőházától indult, majd a megemlékezők három kilométernyi utat tettek meg a helyi vasútállomásig, ahonnan 1944-ben mintegy 13 ezer máramarosszigeti zsidót deportáltak Auschwitz-Birkenauba. Az állomáson emléktáblát avattak Elie Wiesel és a mártírok emlékezetére, továbbá a pályaudvart az íróról nevezték el.

A Máramarosi Hírmondó tudósítása szerint érkeztek megemlékezők Izraelből, az Egyesült Államokból, Romániából és Magyarországról is. Tiszteletét tette Gila Gamliel asszony, Izrael szociális és egyenlőség minisztere, Yair Lapid, az izraeli parlament tagja, a Yesh Atid párt elnöke, Greg Schneider, a Claims Conference alelnöke, Aharon Tamir, az Élet Menete nemzetközi szervezet igazgatója, Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, valamint Magyarországról Frölich Róbert országos főrabbi és Kunos Péter, a MAZSHISZ és BZSH ügyvezető igazgatója.

Az esemény kapcsán Frölich Róbert főrabbi azt nyilatkozta a Máramarosi Hírmondónak, hogy „az Elie Wiesel és életműve iránt érzett tiszteletből, és nem utolsó sorban az erdélyi zsidó hitközségek vendégszeretetét élvezendő tartottuk fontosnak, hogy eljöjjünk. Bevallottan a kapcsolatépítés is a terveink között szerepel, hiszen az erdélyi egykori magyar ajkú zsidó hitközségekkel viszonylag laza a kapcsolatunk, és azt gondoltuk, hogy egy személyes találkozóval ezt a kapcsolatot szorosabbra lehet fűzni”.

wieselemlekmenet_2.png

A Mazsihisz.hu érdeklődésére Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta: hogy anyaországból az országos főrabbin és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatóján kívül a magyarországi alapítvány szervezésében a Wiesel-emlékmeneten ott volt egy, összesen mintegy nyolcvan fős iskolai küldöttség is, amely a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium és a Scheiber Sándor Gimnázium diákjaiból és tanáraiból állt. Gordon Gábor hozzátette: a rendezvény kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a világhírű író kezdettől fogva mentorként támogatta és segítette a nemzetközi Élet Menete szervezet munkáját. Wiesel maga is többször részt vett az Auschwitz-ban rendezett Élet Menete felvonulásokon. Mint mondta, külön öröm számára, hogy a Wiesel-menetet egyértelműen nem csak „zsidó ügyként”, hanem általános érvényű, humanista kiállásként értelmezték a résztvevők, mind a távolról érkezők, mind a helybeliek. A kuratórium elnöke hozzáfűzte: azt, hogy az élet menete nem csak zsidó ügy, hanem egyetemes emberi értékeket közvetítő esemény, jól példázta, hogy a helyiek közül nagyon sokan máramarosi népviseletbe öltözve tették tiszteletüket a rendezvényen.

Gordon Gábor köszönetét fejezi ki alapítványi munkatársainak és az önkénteseknek, akik most is nagyon komoly munkát végeztek, nélkülük nem lehetne működtetni e fontos küldetés. Hozzátette: nagy erőbedobással készülnek évzáró rendezvényükre, amelyet a RAM művelődési házban rendeznek meg november 19-én, és – az egyik alapítójukról, a nagy színészről elnevezett – hagyományos Kézdy György díjátadó ünnepségre is. Attól a naptól kezdve lehet majd regisztrálni a 2018-as lengyelországi Élet Menetére.

K. Zs.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008