mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Pelle János: Auschwitz magyar szemmel

2017-10-09 11:34:08
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Pelle János író-történész tanulmánykötete kihagyhatatlan szakirodalom a Holokauszt magyarországi történetének megértése, tanulmányozása szempontjából, hiszen a magyarul is hozzáférhető ismert tényirodalom árnyalásán kívül több új adalékkal szolgál a Soa kutatásához. A kötetet K. u. K. Kiadó jelentette meg a társaság megalapításának 25. évfordulójára.


Auschwitz_magyar_szemmel.jpg

A könyv összesen tíz szöveget tartalmaz, ezek sorrendben a következők: Az „idegen zsidók” és a M. Kir. Belügyminisztérium; Józsefváros zsidó múltja; A Magyar Államvasutak és a holokauszt történetéhez; A Soa Debrecenben; Auschwitz, magyar szemmel; „A pokol szívében”; A holokauszt utolsó felvonása; Wallenberg és a magyar arisztokrácia; A nyilasterror Budán; A tömeg és a tanúk.

A kötetbe válogatott tanulmányok legtöbbje folyóiratban már megjelent. Így Az „idegen zsidók” és a M. Kir. Belügyminisztérium című szöveg a Valóságban 2014-ben; a Józsefváros zsidó múltja ugyancsak a Valóságban 2016-ban; A Magyar Államvasutak és a holokauszt történetéhez című tanulmányt a Hitelben olvashattuk 2016-ban; A Soa Debrecenben című tanulmányt először a Valóság közölte 2014 decemberében; az Auschwitz, magyar szemmel című szöveget két részletben hozta a Magyar Szemle; „A pokol szívében” című írást a Múlt és Jövő hozta 2015-ben (igaz, a kötetben szereplő szöveg némileg eltér a Kőbányai János által szerkesztett lapban közölt tanulmánynál); A holokauszt utolsó felvonása a Valóság tavaly szeptemberi számában jött le; ugyancsak a Valóság közölte A nyilasterror Budán című tanulmányt két éve; A tömeg és a tanúk, avagy a holokauszt miskolci öröksége Benedek István Gábor: Miskolc, Zsidó utca '46 című könyv egyik fejezeteként olvasható. Mindezt csak azért említem, mert az említett kiadványokkal együtt kirajzolódnak az olvasó előtt a magyar Holokauszt-kutatás legfontosabb fórumai, így (az egyetemi tanulmányköteteken kívül) a Kritika, a Kommentár, a Múlt és Jövő, a Századok vagy a Világosság.

Ebbe a kötetbe gyűjtve látni igazán, hogy Pelle János milyen kiapadhatatlan kutatói kíváncsisággal és személyes elkötelezettséggel kutatja a Holokauszt magyarországi történetének témáját. Több, eleddig ismeretlen tényt közöl a Magyar Államvasutak működéséről a deportálások lebonyolításában, és beszámol a zsidó munkaszolgálatosok józsefvárosi fegyveres ellenállásáról, amelyből eddig nem sok minden szivárgott át a köztudatba. Pelle János művei többek között arra a felelősségre mutatnak rá, amely a korabeli magyar állami közigazgatást terheli a deportálás lebonyolításában, így társadalmi szembenézésre sarkallnak. Pelle több olyan forrást feldolgoz, amely új látószögből mutatja be annak a kiterjedt hálózatnak a központját, amelyet egyetlen szóval Auschwitz-nak hívunk. Ilyen Róth Miklós (Nicolas Roth) visszaemlékezésének publikálása és földolgozása, amelynek azért van óriási jelentősége, mert a Debrecenből 16 évesen Auschwitz-ba deportált Róth Miklós elképesztő precizitással számol be elhurcolásának körülményeiről, valamint a munkatábor mindennapjairól. Nicolas Roth eredetileg franciául megjelent, Tizenhat évesen Auschwitz-ban című könyvét is maga Pelle fordította le, és adta ki a Merkaba Kiadó révén a Debreceni Zsidó Hitközséggel közösen.

Pelle János könyve (mint a borítón is olvasható) mindenekelőtt a középiskolás korosztálynak és történelem tanáraiknak, valamint a téma iránt érdeklődő olvasóközönségnek ajánlható.

K. Zs.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008