mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

A Tóra örömünnepe: búcsú-együttlét Isten félelmében és szeretetében

2017-10-11 13:28:27
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Egy egész hónapot töltöttünk együtt Isten közvetlen közelében, Isten félelmében és aztán örömében. Most eljött a búcsú, az utolsó gyülekezés ideje és az újrakezdésé és az örömé. Isten azt kéri tőlünk, legyünk még egyszer együtt Vele és egymással. Várjuk Önöket.


szimhattora_2017.jpeg

Az őszi ünnepek hatalmas égi-földi érzelmi drámája megérkezett az utolsó felvonás utolsó jelentéhez: a gyülekezés nyolcadik napjához (Smini Aceret) és a Tóra örömünnepéhez. Az Örökkévaló Isten megkér bennünket, hogy maradjunk még egy kicsit, mert tudja, hogy közel van már az elválásunk, a hétköznapok ideje. Ez a hónap Vele telt, alig is dolgoztunk, alig is foglalkozhattunk mással, mint a saját egyéni és közösségi életünkkel úgy, ahogy Ő láthatja. Átéltük Isten félelmét a szörnyű napok idején az Új Év és az Engesztelés Napja között, hasonlatossá váltunk az angyalokhoz Jom Kippurkor, a zsidó évek legszentebb napján, hallottuk bezárulni az Ég kapuit a sófár fájdalmasan magasztos hangjaira. Ezt követte örömünk ideje, a Sátrak Ünnepe, a vándorlás idegenségének újraélése és az otthonlét öröme a betakarítás idején, szüretkor.

Örömünk ideje most, a Tóra örömünnepének táncában tetőzik, annak örülünk, hogy nem vagyunk egyedül a Teremtésben, hogy nem „senkié vagy emberé”, ahogy Ady mondta, az élet, az élet, az élet. Van Istenünk az égben, akihez tartozunk, aki édes szülőnkként szeret minket és ítél felettünk és Tórát adott nekünk és megszentelt bennünket törvényeivel, hogy mi is megszenteljük a Teremtést azzal, hogy Isten parancsa szerint eszünk, dolgozunk, pihenünk, szeretünk és imádkozunk, ha ellenségünk éhes, enni, ha szomjas, inni adunk neki: az Isten útjain járunk, ez a halacha, a zsidó jog, boldogságunk legfőbb forrása.

A Tóra nem az égben van, figyelmeztet maga a Szentírás, itt a földön kell érvényt szereznünk neki. Amikor a Tórát ünnepeljük, az életet ünnepeljük. Ezért lett nemsokára olyan hatalmas a jókedv a zsinagógákban: Isten vendégül látja még utoljára az ünnep hónapjában szerelmesét, Izraelt és ha tudni akarják, mi az öröm, nézzék meg ezt a videót.


Ebből a buliból, a Tórát táncba vivők szerelmes boldogságából kár kimaradni, az örömünket akarjuk megosztani Önökkel, legyenek velünk, mert Önök nélkül a mi örömünk nem lehet teljes.

Zsinagógáink nyitva állnak Önök előtt az öröm napjaiban éppen úgy, mint a félelem és töredelem napjaiban.

Boldog ünnepet

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008