mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Így lehetünk egy zseni partnerei

2017-11-07 21:50:00
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Rózsavölgyi Szalon legújabb ősbemutatója szakmai bravúr, még akkor is, ha ezzel a darabbal, amely a kerettörténete szerint a nézők szeme láttára születik meg, vélhetően tényleg eltanácsolnának egy drámaírót minden valamirevaló színházból – hiszen ebben az előadásban látszólag nem történik semmi. A darab szüzséje szerint egy rezignált, javakorabeli férfi, aki történetesen egy zsidó író, az egykori szerelmeiről mesél, ezek az egykori szerelmek pedig sorra megjelennek a színen.


__nm__gnemj__tszottam.jpg
Fotó: Éder Veronika


Hogy lehet ebből a kis semmiségből szakmai bravúrt kihozni?

Hát úgy, hogy ezt az írót valaha Szép Ernőnek hívták, és az előadásban Trill Zsolt alakítja. Ha rendező volnék, és azon törném a fejemet, hogy ki tudná hitelesen eljátszani Szép Ernőt, ezt az elegáns, nagyvilági, édes-bús zsidó írót, azt hiszem, Trill Zsolt lenne az utolsó, aki eszembe jutna. Annyira nem „szépernős” alkat, hogy előre megmondanám: nyilvánvalóan nem alkalmas erre a szerepre. Nem hűvös, nem távolságtartó, nem úriemberi, nem polgári. De aztán a közönség előtt egyszerre csak föltámad, s élni, lélegezni, beszélni kezd egy furcsa, szenvedélyes, bolondul bölcs alak, akiről kiderül, hogy nem más, mint maga Szép Ernő. Ilyen az, amikor két zseni – egy Szép Ernő és egy Trill Zsolt – egymásra talál.

Az előadás egyben jutalomjáték két szerepre írva: Trill mellett Bíró Eszter alakítja ez egykori partnereket, akik valamiképpen mind egyformák. A „nagy életre” vágyakozó, rajongó kis hisztérikák, akik darabbéli szerelmesükben nem egy embert keresnek és látnak, hanem a „nagy élet” garanciáját, a szerelmesnek oly szenvedélyes, oly művészien léha írót – akinek persze esze ágában sincs ezeknek a nőknek a kalandos szerepálmát valóra váltani. Sőt, éppen ellenkezőleg. Arra biztatja a nőket, hogy találják meg önmagukat az egyszerű, hétköznapi „kis” életükben, s hívják kalandnak azt, ami a valóság – hiszen a világ nem kevésbé vadabb, mint a legvadabb álom.

Maga Szép Ernő mondja Trill Zsolt szájával, hogy inkább üljön az ember nyugodtan a közönség soraiban, mint legyen zaklatott életű művészféle, akinek sosincs nyugta. Ennek ellenére a színészek nem hagynak nyugtot a közönségnek. Trill Zsolt folyton kikukkant a szerepe mögül, és folyamatosan megkérdezi, megszólítja, bevonja a nézőt – úgyhogy figyelem: aki beül erre az előadásra, az számoljon vele, hogy egy-egy pillanat erejéig egy született színész-zseni partnere lehet. Úgy értem, tényleg játszhat vele. Szerintem megéri.

Kácsor Zsolt
 

Kérem, én még nem játszottam
Szép Ernő válogatott szerelmei

Ernő, a színháztól eltanácsolt drámaíró: Trill Zsolt
A szerelmek: Bíró Eszter
Sanyi, depressziós komponista: Födő Sándor „Fodo”

Dramaturg: Németh Nikolett
Zeneszerző: Födő Sándor „Fodo”
Rendező: Seres Tamás

Helyszín
: Rózsavölgyi Szalon, Budapest, Szervita tér 5. Hossz: 80 perc egyben.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008