mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Magyar delegáció tárgyal Izraelben a parlamenti és a kulturális kapcsolatok erősítéséről

2017-11-07 22:00:52
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Magyar parlamenti delegáció tárgyal Izraelben a két ország törvényhozási, valamint kulturális és sportkapcsolatának erősítéséről.A delegáció Hiller István (MSZP), a magyar parlament alelnökének vezetésével három napos hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, a küldöttség tagja Fónagy János (Fidesz), az országgyűlés magyar-izraeli baráti tagozatának elnöke is.

A kneszetben találkoztak Meir Kohennel, az izraeli parlament Jes Atid (Van Jövő) párthoz tartózó alelnökével, valamint Jákov Margival, a kneszet kulturális, oktatási, és sportbizottságának vezetőjével. Utána megbeszélést folytattak az izraeli parlament magyar baráti csoportjának tagjaival, a Munkapárthoz tartozó Meráv Michaelivel és Israel Eichlerrel, az Egyesült Tórapárt képviselőjével.

Hiller István az MTI-nek elmondta, hogy egyeztettek a két év múlva Budapesten megrendezésre kerülő Makkabi Játékokról is, amelyre sok ezer sportoló fog ellátogatni Magyarországra.

Fónagy János a magyar-izraeli baráti társaság elnökeként találkozott azokkal az izraeli képviselőkkel, akik pár héttel ezelőtt elkísérték Benjámin Netanjahu miniszterelnököt budapesti útjára.

A kneszet magyar baráti társasága elnökével folytatott tárgyaláson az is felmerült, hogy a Makkabi Játékok sporteseménye mellett magas színvonalú kulturális eseményeket is rendeznek, ahogy az az Európában különböző helyeken tartott korábbi világversenyeken is történt.

A delegáció Jeruzsálemben ellátogat a Jad Vasem holokauszt múzeumba is, ahol találkoznak Magyarországról érkezett, az intézményben jelenleg holokauszt oktatási továbbképzésen tartózkodó tanárokkal. A magyarországi tanárok izraeli holokauszt oktatási képzéséről szóló egyezményt tíz évvel ezelőtt, kulturális miniszterként Hiller István írta alá Izraelben. Programjukban szerepel még a Cfáton lévő magyar zsidó emlékmúzeum meglátogatása is.

A parlamenti delegáció utazása Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Magyarországon tett látogatása után a kapcsolatok további építésének egyik, a parlamentek közötti kapcsolatokat fejlesztő állomása.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008