mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Mai születésnapos: Kovács Margit, a leghíresebb magyar (zsidó) kerámiaművész

2017-11-30 19:59:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Kerámiái elvarázsolnak és hazavisznek egy ismeretlen, de igazibbnak tűnő világba, minden formájából árad a melegség. Kovács Margit világa érezhetően jobb hely a mi világunknál. Összeérnek, egységesülnek nála a hagyományok, népművészeti formák, mesék és mondák.


kovacs_margit.jpg

Egyszerre volt realista és mitologikus, hétköznapi és díszítő, egyszerű és ünnepélyes az, amit alkotott, mesebeli és eleven. Egyszerre volt nagyon távol tőlünk, mert régi hagyományokból idézett, zsidóból éppen úgy, mint a magyar néphagyományból és máshonnan és minden hagyományt mindenki közös hagyományává tettek a figurái, ennek köszönheti népszerűségét, amely a második világháború után már végigkísérte életén és még túl is élte őt évtizedekkel, volt idő, amikor szentendrei múzeuma az ország egyik legnépszerűbb kiállítóhelye volt.

Mivel a motívumok teljes békében férnek meg tárgyaiban, mivel semmi nem idegen tőle, ami emberi, nem sokan hozták ennyire közel tulajdonképpen mindenkihez a képzőművészetet. Képzelete olyan, mintha nagyon szépet álmodnánk, és közben homályosan sejtenénk, hogy nem is igaz, ami történik velünk, de mégse volna kedvünk felébredni. Olyan az, amit megjelenít, mint az ő figuráiból született mese, a Korong Matyi álma, van benne kaland és izgalom, némi ködös szorongás is, de átüt rajtuk a gyerek fantáziáját óvó mesélő garantálta biztonság, jó hely, ahol járunk, nagy baj nem történhet, ne félj, amíg engem látsz.

A túlzottan biztonságos életműveknek szembe kell néha nézniük nyersebb korszakok átmeneti közömbösségével, de az otthonosság vágya visszavezet majd bennünket Kovács Margithoz, a nagy magyar-zsidó keramikushoz, aki 115 lenne éppen.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008