mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Két példásan teljes élet: Bálint gazda és Kányádi Sándor Prima Primissima-díjas

2017-12-02 19:18:57
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában a Prima Primissima Díjakat. A magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök vehették át a rangos díjat.


b__lint_kanyadi.jpg
Bálint György és Kányádi Sándor


Mindketten megőrizték bölcs derűjüket egy mindkettejüket megtépázó, kegyetlen századot végigélve és ma is itt vannak velünk, mert tudják, hogy még sokáig lesz nagy szükség rájuk: egy holokauszttúlélő kiscserkész, Bálint gazda kertészmérnök és az erdélyi zsidó népiség kultúrájának legszeretőbb közvetítője, Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő.

Volt egyszer, volt egy kiscserkész és egy fiatal költő. A kiscserkészt meg akarták gyilkolni, mert zsidónak született. A fiatal költő még látta a kis zsidókat, akiket szinte mellőle vittek el és nem feledkezett meg róluk, amikor nagy költő lett. A kiscserkész életben maradt és újságíró lett és közvetlenségével, hitelességével beírta magát a magyar televíziózás történetébe, sokan tanulták tőle a természet szelíd szeretetét. A költő lefordította magyarra és a magyar költészeti hagyomány részévé tette az elvitt, meggyilkolt zsidócskák népköltészetét. Ma egyikük a 90-hez közelít, a másik már túlhaladt rajta. Mindketten Prima Primissima-díjasok lettek végre, már ideje volt.

Közös bennük az is, hogy mindketten tudják, hogy „Valaki jár a fák hegyén” és mindketten jól ismerik Őt és mindketten segítettek mindannyiunknak, hogy mi is jobban megismerjük.

Mindkettejüket köszöntöttük már a születésnapjukon, Bálint György köszöntése ide kattintva, Kányádi Sándor köszöntése ide kattintva olvasható el.

Szívből gratulálunk Nekik és az összes Prima Primissa díjazottnak és a Primáknak. A díjazottak teljes névsora ide kattintva tekinthető meg.

A díjátadón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008