mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Díjátadás és komoly döntések: lezajlott a MAZSIHISZ közgyűlése

2017-12-04 14:22:18
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidóságért és a Magyarországi Zsidókért díjak átadása után érdekes vita bontakozott ki a magyar zsidóság, a neológia jövőjéről és a jövő évi költségvetést is elfogadták a küldöttek a szervezet vasárnap megtartott közgyűlésen.


dijazottak_k__zg__l__s.jpg
A díjazottak: Füge István, Paszternák Antal, Paszternákné Kertész Zsuzsanna, Rákos Imre, Zám Lajosné Ildikó és Kunos Péter ügyvezető igazgató díjátadó


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közgyűlésének idén is az volt a nyitánya, hogy a küldöttek kifejezték hálájukat mindazoknak, akik a zsidó közösség tagjaiként vagy barátaiként segítettek életben tartani elpusztított vidéki közösségeink emlékét, segítették visszatérni a helyi történelembe a meggyilkoltakat.

Zsidóságért-díjban részesült
:

Lipkovits Tibor
a kaposvári zsidó hitközség egykori elnöke, nélküle nem lenne zsidó közösség, zsidó hitgyakorlat a városban, miatta hallatszik Izrael hitvallomása, a Smá Jiszráel azóta is a mennybe Kaposvárról. Lipkovits Tibor nem lehetett személyesen jelen, helyette Róna László a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke vette át az elismerést. Bízunk benne, hogy nemsokára már köszönthetjük őt Budapesten, ahol mindig szeretettel várjuk.

Rákos Imrét történetírói munkájáért tüntette ki közösségünk, nélküle jóval kevesebbet tudnánk a magyar holokausztról, segített, hogy valóban legyen módunk soha nem elfelejteni azt, ami történt, minél többet tudjunk róla.

Paszternák Antal és felesége Paszternákné Kertész Zsuzsanna áldozatos és magas színvonalú munkával szervezik a Komáromi Zsidó Hitközség mindennapjait, vallási életét és méltóan őrzik a közel 230 éves múltra visszatekintő komáromi zsidóság emlékét miközben a közösség jövőjéért is dolgoznak.

Magyarországi Zsidókért díjban részesült:

Tiszafüreden Zám Lajosné és Füge István. Füge István lelkész és hívei, a helyi Hit Gyülekezete a temető karbantartását végzik, Zám Lajosné pedig a magyar zsidó kultúrát bemutató rendezvényeket szervez rendszeresen, megtiszteltetés volt számunkra, hogy kifejezhettük hálánkat munkájukért, önzetlen segítségük, figyelmük önmagában is bizonyítja, hogy a magyar zsidóság otthon van és otthon is lesz mindig hazánkban, Magyarországon.

Az elnöki beszámoló követte az ünnep perceit, Heisler András beszélt a sikerekről, például az 1%-os kampányról, amelyben az Önök bizalmának köszönhetően tovább tudtuk növelni felajánlóink számát, miközben az országos folyamatok éppen fordítottak voltak, majdnem minden egyház tekintélyes mértékben veszített a támogatásából. És ha a közösség bízik egy szervezetben, akkor túl nagy baja már nem történhet. Heisler beszélt a nehézségekről és a feszültségekről is, a lendületes beszámolót követő hozzászólások is főleg ezeket tárgyalták. A leghevesebb beszélgetés a Szombat, a Magyar Nemzet és a Magyar Narancs párhuzamosan zajló vitákat járta körül, amelyek a neológia jövőjéről szóltak, a vegyesházasságokról, a nők státuszáról és az imarendről, az ima megszólító erejének kihasználásáról.

k__zgy__l__s_szavaz__s_12_03.jpg

Ebben a tárgyban a közgyűlés nagy többséggel egy elvi állásfoglalást fogadott el, amelynek a szövege a következő:

A MAZSIHISZ Közgyűlése egyetért a „változó világra nyitott zsidóság” szlogennel és annak tartalmával.

Fontosnak tartja, hogy a Szövetség vallási aktivitásával a magyarországi zsidóság széles rétegeit elérje, tudomásul veszi a neológ vallási irányzaton belüli sokszínűséget.

Támogatja a szuverén, öntudatos zsidó közösség megteremtésének törekvéseit.

Az elvi állásfoglalás elfogadása után a költségvetés tervezetének megbeszélése és elfogadása következett, az Alapszabályt módosító változtatások jóváhagyására ezúttal már nem volt mód, ez a feladat, a javaslatok megszavazása vagy elutasítása a következő közgyűlésre maradt.

Radnóti Zoltán főrabbi nyitóimája, amely a jövő iránti felelősség vállalására hívott fel, meghallgatásra talált. A Közgyűlés Markovics Zsolt záróimájával fejeződött be.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008