mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

A Zsidó Világkongresszus igazgatói konferenciája Fokvárosban

2017-12-05 12:29:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Zsidó Világkongresszus (WJC) negyedik alkalommal tartotta meg igazgatói értekezletét. A világ minden tájáról érkezett igazgatók véleményt és tapasztalatot cseréltek, áttekintették a problémás ügyeket: a közösségi oldalakon terjedő gyűlöletbeszéd megakadályozása, Izrael delegitimálására tett kísérletek, az Izrael-ellenes bojkott-kampány megfékezése, a zsidó intézmények biztonságának megerősítése, az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség) antiszemitizmus-definíciójának alkalmazása, valamint a ZSVK diplomáciai tevékenységének kiterjesztése.


fokv__ros_konferencia.jpg

Mary Kluk, a Dél-Afrikai Zsidó Közösségek Szervezete (SAJBD) elnöke elmondta, megtiszteltetés a dél-afrikai zsidó közösség számára, hogy a Zsidó Világkongresszus Fokvárosban tartotta idei konferenciáját. A küldöttek megismerkedtek a dél-afrikai zsidó közösség életével, megtekintették a dél-afrikai zsidóság múzeumát, a holokauszt múzeumot, a Herzelia Zsidó Iskola fokvárosi központját, valamint a Fokváros melletti szegénynegyedben működő, fekete gyerekeket segítő szervezet központját.

A konferencián Dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója és Dési Tamás, a MAZSIHISZ külügyi referense képviselte Szövetségünket.

A Dél-Afrikai Köztársaságban mintegy 75.000 zsidó él, többségük Johannesburgban, illetve Fokvárosban, kevesen Pretoriában, Durban-ben és Port Elizabeth-en. Felmenőik többsége az 1870-es években, főleg Kelet-Európából vándorolt ki, és aktívan részt vettek az arany-és gyémántkitermelésben. Az angol-búr háborúban mindkét oldalon harcoltak. Az 1930-as években a dél-afrikai állam megtiltotta a zsidók bevándorlását, így kb. 3600 német zsidó kivételével többen már nem találhattak menedékre a holokauszt elől. A Dél-Afrikai Unió 1948-ban az elsők között ismerte el a megalakuló Izraelt. Rögtön ezt követően azonban az országban kiépült a feketéket elnyomó apartheid rendszer. A helyi zsidóság élen járt az igazságtalan berendezkedés elleni harcban, később tüntetésekben.

A World Jewish Congress beszámolója alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008