mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

Mai születésnapos: Járosi Andor, a zsidómentő lelkipásztor, a Világ Igazainak egyike

2017-12-05 16:27:46
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Evangélikus gyülekezetvezető volt, liturgiai reformok bevezetője Erdélyben, literátor és zsidómentő, akit végül nem a németek, hanem a bevonuló orosz csapatok vittek el, 1944 sötét karácsonyán halt meg.


járosiandor_1.jpg

Az erdélyi evangélikus egyház máig is őrzi, használja az általa kialakított új liturgiai elemeket, a német teológiai reformok által ihletett újításait.

Jézus áldozatának tanúja volt, a zsidótörvények ellen beszélt az első pillanattól közösségében, világossá tette, hogy a keresztény tanítás nem ismer alsóbbrendű és felsőbbrendű fajokat, semmilyen fajokat nem ismert, csak a szeretet egyetemességét, mert Krisztusban nincs görög és zsidó, szabad és szolga, férfi és nő, ahogy Pál apostol tanította.

A titkosszolgálat is figyelte a prédikációit, jó kereszténynek lenni kockázatot jelentett akkoriban a nemzetbiztonságra. Egy zsidó kislányt bújtatott a német katonák orra előtt, saját életét is kockáztatva, gyártotta a hamis, visszadátumozott keresztleveleket, hátha sikerül életet menteni velük. Azzal is a zsidó közösség iránti szolidaritását fejezte ki, hogy a kolozsvári gettó kiürítése után eltemette a zsidó halottakat.

Az érkező orosz csapatok elvitték és Kádár Imre író, akinek a lányát bújtatta, nem tudta megmenteni, nem segíthetett rajta Tamási Áron sem. Meghalt 1944 karácsonyán, tömegsírba temették a zsidó gyerekek megmentőjét, a liberális teológiai erdélyi közvetítőjét, a hitvalló protestáns lelkészt, szépírót, kritikust, az Erdélyi Helikon egykori munkatársát, a Szamos-part Raoul Wallenbergjét.

A Világ Igazai közé 1999-ben választották be, lánya 2005-ben kapta meg az emlékérmet. 2012. december 2-án Járosi-emléktáblát helyeztek el a kolozsvári evangélikus templom kertjében.

Élete bizonyíték, noha így is van elég, hogy a 20. században nem lehetett élni, de tisztességesnek maradni, feddhetetlennek lehetett, ha majdhogynem életszentség is kellett hozzá. Járosi Andor szomorú, még 50 éven át sem tartó, rendkívüli élete ennek az életszentségnek a magasztos példája.

Legyen áldás az emléke.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008