mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Hanuka: újra köztünk vannak a fények és csodák

2017-12-11 19:52:52
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Hanuka lényege az, hogy nincsen fénytelen sötét és nem örök valójában az éjszaka hatalma. A fények nem alszanak ki akkor sem, ha néha nem vesszük észre őket.


hanuka_programaj__nl__.jpg

Van úgy, hogy minden ellenállás reménytelennek, kilátástalannak tűnik. Van úgy, hogy minden azt mutatja, fel kell adni. Azt, hogy a rossz dolgok mindig rosszak maradnak, hogy a gonoszság mindig elnyeri méltó jutalmát és uralkodhat tovább az önkény a lelkeken.

Ilyenkor kell figyelmesen odahallgatni a szabadság hangjaira: emberi létünk lényegeként kaptuk a szabadságot Istentől, csak emberi mivoltunkkal együtt adhatnánk fel. A makkabeusok tudták, hogy az emberi lelkiismeret fölött a fegyvereknek nincs hatalma. Nem féltek a világot térdre kényszerítő Nagy Sándor örököseitől, mert Őt követték a harcba, aki kihozta őket Egyiptom földjéről, a Szolgaság Házából, aki Gideon kardját fogta, akinek Sámsont szentelték. Az az Isten, akinek legfőbb tanítása az elnyomás ellen szól. Segítsd az özvegyet és az árvát, ne nyomd el a jövevényt. Aki a hatalom terrorja ellen lázad, az Ő nevében lázad. A zsidó szabadság vulkánkitörése volt a makkabeusok háborúja, azoknak a lázadása, akiknek nem volt túlerejük, félelmetes, világhódító birodalmuk, nem volt semmijük azon kívül, hogy igazuk volt és hogy újra Ő vonult az élükön a háborúban, a Seregek Istene, az Egyetlen. Mert a végén igenis a jók győznek.

Eddig az emberi erőfeszítések története. A Hanuka csodája nem következhetett volna be a felkelők bátorsága nélkül. Ha Izrael nem hűséges Istenhez, akkor Isten nem tehet semmit. Az emberi erőfeszítés azonban kevés. Amikor az ember saját erőfeszítéseinek végére ér, belép a történelembe Isten és a fények nem alszanak ki. Nem alszanak ki, ha néha nem is vesszük észre őket

Tél van, az éjszakák uralkodnak rajtunk. Az éjszakában a fények kötnek össze minket – ahol fény van, ott ember van, közösség, és ahol közösség van, ott van a fények forrása – Isten.

Isten csodája volt a győzelem, a kevesek győzelme a sokak felett. Isten csodája volt, hogy megmaradt egy napra elegendő olaj a megszentségtelenített Szentélyben, mert minden egészen sohasem vész el és abból, ami megmarad, mindig lehetséges az újrakezdés: ez Hanuka tanításának lényege. A lényeg az, hogy soha ne féljünk-tanítja a beszlávi Náhmán rabbi, röviden ez az istenhit lényege. Aki egyedül van, párra talál, ha szívében még pislákol a bizalom szikrája, ha elveszítette Istent szem elől, újra rátalál, ha jól figyel és akit kifosztanak, megaláznak, kizsákmányolnak, bízhat az özvegyek és árvak Istenében és otthonra lelhet az Ő közösségeiben. Tudjuk, hogy ilyenkor a legnehezebb, ezért nem alszanak ki nyolc napig a remény fényei.

Ahogy a kor egyik legnagyobb zsidó gondolkodója, Jonathan Sacks mondja: „Sose higgyétek, hogy egy maroknyi elkötelezett ember nem tudja megváltoztatni a világot. Ha van hozzá hitük, képesek rá. A Makkabeusok megcsinálták a maguk idejében. Mi is megcsinálhatjuk a magunkéban”.

Minden kedves olvasónknak – Hanuka szaméah! – örömteli Hanuka ünnepet kívánunk!

 

Hanuka ünnepe idén december 13-tól december 20-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 12-én este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 19-én este kell meggyújtani.

Ünnepi programajánlónk ide kattintva tekintehtő meg.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008