mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. November « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Szavazó

A magyar szabadság zsidó történésze 150 éves

2018-01-07 20:22:56
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Január 7-én, Dr. Bernstein Béla főrabbi születésének 150. évfordulóján emléktáblát avattak a nyíregyházi zsinagógában. A rendezvényt, amelyet Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője a 16. zsoltárral nyitott meg, Färber György, a hitközség elnöke vezette le. Felszólalt Jászai Menyhért alpolgármester, Cservenyák Katalin, a helyi Városvédő Egyesület elnöke és Gulyás Csaba, a Bethlen Gábor iskola történelemtanára.


bernsteinbela_nyiergyhaza.jpg

Dr. Bernstein Béla Bölcsészdoktorként iratkozott be a Rabbiképzőre, Lipcsében végzett filozófián Azokhoz a rabbinemzedékekhez tartozott, akiknek volt világi tájékozottságuk egyetemi szinten is, aki úgy foglalkozott a közösségével, hogy közben tudós is ráért lenni, megírta a magyar szabadságharc zsidó történetét Bernstein Béla, aki ma lenne 150 éves.

Akkoriban még kellett és jutott főrabbi Szombathelyre és Nyíregyházára, ahol dolgozott (közösség, szerencsére, ma is van ezen a két megyeszékhelyen), ő dolgozott ott és vidéki nagyvárosi főrabbinak lenni valódi elismertséget jelentett.

A kiegyezést után néhány hónappal, emancipált magyar zsidó csecsemőként született, teljesen magyarként és teljesen zsidóként E föld, hol állasz, az Ígéret földe, írta az ő helyzetét megelőlegezve Kiss József Magyarországról. A magyar zsidóság 1848-as forradalmi részvételének krónikása lett, utólag is meg akarta mutatni, hogy megszolgálták hívei az emancipációt. Küldetése igazi neológ vállalkozás volt egy büszke magyar közösséggé, amely saját elődeinek tudta 1848 zsidó honvédeit. Egy reformált, nacionalista, szabadságot ünneplő közösségé, amely úgy maradt hű atyái Istenéhez, hogy otthonra talált Magyarországon, Bernstein Béla minden valószínűség szerint eltúlozta számokat, több honvédet látott vérüket hullatni a magyar szabadságért a zsidóság soraiból, mint ahányan valóban voltak. A munkája önmagát és közösségét igazolni kívánó, apologetikus munka volt.

A lényeget tekintve azonban igaz volt és pontos, amit írt. Életüket kockáztatták sokan a még nem magyarrá váló, még be nem fogadott zsidók közül a szabadságért, mert hittek abban, hogy Magyarország a szabadság ígéretének földe. A magyar szabadság az ő ügyük volt akkor is.

Bernstein Béla rabbi neológ tudós és hazafiú volt, akit 1944-ben, 76 évesen vittek el oda, ahova a többi 400 ezernél is több magyar zsidót, Auschwitzba, ott tűnik el a szemünk elől. Élete szívfájdító vége nem teszi semmissé igazságát a magyar zsidóságról, a neológiáról, a szabadságról. Legyen áldás számunkra és gyerekeink számára az emléke.

Bernstein_eml__kt__bla.jpg

Mint korábban megírtuk, Nyíregyháza M. J. Város Önkormányzata tavalyi utolsó közgyűlésén teret nevezett el a Bernstein Béla főrabbiról, aki 1944-ben Auschwitzban mártírhalált halt.

2016. augusztusában a MAZSIKE kezdeményezésére botlatókövet raktak le többek között Bernstein főrabbi utolsó nyíregyházi lakhelye előtt, az idén március 14-én pedig konferenciát rendeznek a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Előadók lesznek: Darvas István rabbi, Dr. Zima András, az ORZSE adjunktusa és Urbán Teréz, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület alelnöke.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008